Kahvenin karaciğer kanseri riskini azalttığı tespit edildi

SAĞLIK

Southampton ve Edin­burgh üniversitelerinde görev yapan bilim insanları, kahve tüketimi ile kanser arasında ilginç bir bağlantı keşfetti.Araştırmaya göre, tüketilen kahve miktarı arttıkça hepatosellü­ler karsinom (en sık rastlanan kara­ciğer kanseri) riski azalıyor.

Toplamda 2.25 milyondan fazla kişinin katıldığı 26 araştırmadan toplanan verileri inceleyen araştır­macılara göre hepatosellüler karsi­nom riski; günde bir fincan kahve içen insanlarda %20, günde iki fin­can kahve içenlerde %35, günde 3 fincan kahve içenlerde ise %50 oran­larında azalıyor. Araştırmaya göre kafeinsiz kahve içmek de kanser ris­kini azaltıyor ancak kafeinsiz kah­venin hangi oranlarda etkili olduğu henüz belirlenmiş değil.

Southampton Üniversitesi’nden Dr. Oliver Kennedy, konu ile ilgili The Guardian’a verdiği röportajda kah­venin sağlık için ol­dukça faydalı olduğuna dikkat çekti.

Kahve birçok ko­nuda sağlığa faydalı olduğunu söyleyen Dr. Kennedy, araştırmaları ile birlikte kahvenin ka­raciğer kanseri riskini azalttığının da anlaşıldığını söyledi.

Araştırmacılara göre kronik ka­raciğer hastalarının düzenli kahve tüketimini alışkanlık haline getir­mesi son derece faydalı olabilir.

Ayrıca diğer insanlar da düzenli olarak kahve içerek karaciğer kan­seri riskini önemli ölçüde azaltabi­lirler.

Üstelik kafeinsiz kahvenin de benzer bir etki yaratması, sağ­lık sorunları nedeniyle kafeinden uzak duran insanların da bu alış­kanlığı kazanmasını mümkün hale getiriyor.


Kaynak olaygazete.co.uk/

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.