Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den Önemli Suriye Mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Rusya ile Türkiye’nin ortak mücadelesine değinerek : ''Suriye’de barış ve istikrar ortamının tesisi yönünde önümüzdeki dönemde birlikte atabileceğimiz ilave adımları da istişare ettik. Rusya ile müşterek anlayış temelinde milli güvenliğimize kasteden terör odaklarını Suriye’den söküp atmaktaki kararlığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum'' dedi.

Haberlinki
Haberlinki
09 Nisan 2019 Salı 09:09
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'den Önemli Suriye Mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da gerçekleşen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin Sekizinci Toplantısının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üst Düzey İş Birliği Konseyi'nin Sekizinci Toplantısını tamamlamış bulunuyoruz. Gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmelerde işbirliğimizin çeşitli boyutlarını ele alma fırsatımız oldu. İlişkilerimizi tüm alanlarda daha ileri seviyeye taşıma irademizi açıkça ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde bu hedef doğrultusunda atılabilecek adımları değerlendirdik. Yoğun temaslarımız ve samimi diyaloğumuz ikili ilişkilerimize olumlu yönde etki ediyor. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 15'lik bir artışla 26 milyar dolara ulaştı. Bu bir başarı olsa da gerçek potansiyelimiz bu rakamın çok daha üzerindedir. Belirlediğimiz hedef 100 milyar dolardır. Bu hedefi yakalayacağız” dedi. 

Putin'le birlikte Türk ve Rus iş dünyasıyla bir araya gelerek yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan, “Bu toplantılarımızın iş çevrelerinin sorunlarının çözümüne ve ticaret hacmimizin istediğimiz noktalara ulaşmasına vesile olacağına inanıyorum. Bugün ülkemizden Rusya federasyonunda bin 300'ü bulan girişimcimiz var. Temelini geçtiğimiz yıl sayın Putin'le birlikte attığımız Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşaatı hızlı şekilde devam ediyor. TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı'nın deniz bölümünün inşaatı tamamlandı. Kara bölümü için çalışmalar şuanda devam ediyor ve bu yıl sonuna kadar onu da bitirmiş olacağız” diye konuştu.


“2019 yılını Rusya ile karşılıklı kültür ve turizm yılı ilan ettik” 

İki ülke arasındaki beşeri ve kültürel ilişkilere de büyük önem verildiğinin altını çizen Erdoğan, “Vatandaşlarımız arasındaki bağların kuvvetlenmesi amacıyla 2019 yılını Rusya ile karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı ilan ettik. Etkinlikler bu akşam Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından Bolşoy Tiyatrosu'nda sahnelenecek Troya Operasıyla başlayacak. Yıl boyunca icra edilecek kültür sanat programlarıyla devam edecek” ifadesini kullandı. 

Geçtiğimiz yıl 6 milyon Rus misafirin ülkemizde ağırlanmasıyla yeni bir rekora imza atıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kültür ve Turizm yılı etkinlikleriyle birlikte bu rekorun 2019'da kırılacağına inanıyorum. Vize serbestisi sağlanması hususunda gereken adımların süratle atılması gerekiyor. Bu görüşmeleri de yaptık. Öyle zannediyorum ki kısa bir süre içerisinde bu adımlar atılmış olacak” dedi.

“İdlib'deki istikrar ve sükunetin muhafazasına verdiğimiz önemin altını çizdik” 

Bugün ki görüşmelerde Suriye ve diğer bölgesel meselelere ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, “Suriye bağlamında Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgeden çekilme kararını değerlendirdik. İdlib başta olmak üzere arazideki gelişmeleri gözden geçirdik. Siyasi süreçte gelinen noktayı görüştük. Suriye'de barış ve istikrar ortamının tesisi yönünde önümüzdeki dönemde birlikte atabileceğimiz ilave adımları da istişare ettik. Rusya ile müşterek anlayış temelinde milli güvenliğimize kasteden terör odaklarını Suriye'den söküp atmaktaki kararlığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. İdlib gerginliği azaltma bölgesinde yeni bir insani felaket yaşanmasının önüne geçmiştik. Bugün ki görüşmemizde İdlib'deki istikrar ve sükunetin muhafazasına verdiğimiz önemin altını çizdik. Ayrıca Suriye'nin kuzeyinde ülkemizin güvenliği ile Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturacak bir yapıya göz yummayacağımızı da ifade ettik. Bölgenin huzur ve istikrarı açısında DEAŞ nasıl bir büyük tehdit idiyse YPG-PKK'da aynı mahiyette bir tehdittir. DEAŞ'ın tasfiyesi ile beraber benzeri örgütlerin bu tehdidin de hepsinin bertaraf edilmesi şart. Rusya ile Suriye ihtilafına ancak siyasi çözümle son verilebileceği konusunda hem fikiriz. Siyasi sürece ivme kazandırılması için Birlemiş Milletlerle eşgüdüm halinde dengeli bir Anayasa Komitesi'nin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi yönündeki kararlığımız da bu vesileyle tekrarladık” diye konuştu. 

S-400 açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı basın toplantısında Rusya'dan S-400'lerin alımıyla ilgili, "Bir şeyin akdini, sözleşmesini yapmışsak, bu iş bitmiştir. Bu bizim egemenlik hakkımızdır. Bundan vazgeçmemizi kimse bizden isteyemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da gerçekleşen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin Sekizinci Toplantısının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Rusya ile ticaret hacmine ilişkin, “Türkiye-Rusya ilişkileri içerisinde yerli ve milli para konusu bizim bu görüşmelerimizin en önemli maddesini oluşturuyor. Bu peyderpey artarak devam ediyor. Ama şuanda İstenen noktada değil. Tabi Rusya Federasyonu'nun lehinde ticaret hacmi konusu çok açık ortada. Doğalgaz ihtiyacımızın neredeyse yüzde 50'ye yakın bir kısmını Rusya'dan karşılıyoruz. Zaten bu ticaret hacminin bu denli aleyhimizde olması bundan kaynaklanıyor. Fakat zaman içerisinde bu çok farklı bir şekilde gelişebilir. Ama şuanda eğer bu kadar iyimser bir şey söylemeye kalkarsak kendimizi aldatmış oluruz. Çünkü bizim Rusya'ya sattığımız ürünler oradan aldıklarımız belli. Şuanda biz iyi niyetle bu dayanışma içerisinde her şeyden önce gerek enerji ile ilgili atılan adımlar, gerek savunma sanayine yönelik atılan adımlar bütçe kalemleri içinde neyin ne olduğu ortada. Bunun için de kendimizi aldatmaya gerek yok" diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Putin ABD'nin Golan Tepeleri kararına ilişkin, “Golan Tepeleri kararı BM kararlarına aykırı bir karardır” dedi. İdlib'de ise koordineli devriye konusunda anlaştıklarını söyleyen Putin, “Hızlı ilerlemiyoruz ancak İlerleme söz konusudur. İdlib'te tüm terör merkezleri imha edilmelidir. Bunun için birlikte çalışacağız Suriye'de siyasi çözüm için İdlib sorununu çözmemiz gerekiyor. bunu ortaklaşa çözebiliriz” diye konuştu. 

İdlib'in Suriye'de can damarlarından olan bir bölge odluğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “300-400 bin nüfuslu bir bölge. Burada herhangi bir boşalma halinde gelecekleri yer diğerleri gibi Türkiye olacak. Burası bizim için hassas bir bölge. Burada Rusya ile müşterek bir çalışmamız var. Gerek oradaki koruma amaçlı yaptığımız çalışmalar var gerekse burada da terör örgütlerinin olması nedeniyle işimiz kolay değil. Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Aynı şekilde Rusya elinden geleni yapıyor. Rejim de kendine göre bazı çalışmaları yürütüyor. Bütün bunlarla beraber biz İdlib'de şuan itibariyle atmamız gereken bütün adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz. Geri dönmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu. 

Suriye'de Münbiç ile ilgili de bir çalışma söz konusu olduğunun altını çizen Erdoğan, “Burada ilan edilmiş bir yol haritası vardı. Bu yol haritası 90 gün ilan edilmişken şimdi 9 ay oldu. Rusya ve Türkiye'nin dayanışması çok önemli. Oradaki bir terör koridorunun aşılmış olması yıkılmış olması çok önemlidir. Ama bunun da ötesinde Suriye'nin toprak bütünlüğü önem arz etmektedir. Bu toprak bütünlüğünün tesis edilmesi için bu dayanışmanın sürdürülmesi gerekmektedir. Hala tabi Fırat'ın doğusu bu tehdidi taşımaktadır. Burada da tabi en önemli adım Astana sürecidir. Yine burada baş aktörler olarak Rusya, Türkiye ve İran olarak dayanışmamız devam ediyor. Bu sürecin içerisine Ürdün baştan itibaren vardı. Buna şimdi bazı ülkelerin de katılabileceği istikametinde aramızda bugün görüşmeleri de yaptık. Cenevre'yi dışlamak gibi bir şey söz konusu değil. Fakat bu adımları atmak suretiyle bir an önce neticeye varalım. Burada da halk kendi topraklarına dönebilsin istiyoruz. Buradaki kararlılıkla 300 bini aşkın insan geri dönebildi. Daha kararlı olursak bu rakam çok daha ileri seviyelere gelebilir” dedi.

“Bizim asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak” 

Suriye'de terörle mücadele konusunda ise Erdoğan, “Şuanda attığımız adımlar içinde İdlib sürecine baktığımızda buradaki kararlılığımız netice vermiyor dersek yanlış olur. Neticeleri aldık alıyoruz. Çünkü birkaç ay önce İdlib'de durum çok farklıydı. Şimdi tam aksine herkes İdlib'e geri dönmeye başladı. Bu bizi memnun etmiyor zira içerdeki sıkıntılar kısmen de olsa devam ediyor. Ama oralarda bir Cerablus, El-Bab haline gelebilir. Orada nasıl şimdi sükunet hakimse orda da aynısı olabilir. Afrin nasıl daha sakin bir hale geldiyse, artık herkes evlerine okuluna dönmüşse çıkıp gençler artık futbol maçlarını oynar hale gelmişse biz istiyoruz ki bir an önce İdlib'te de bu duruma ulaşalım. Bunların tamamıyla terörden arındırılmış olması lazım. Terör hangi cenahtan gelirse gelsin terördür. Bunlara karşı da tavrımızı da çok açık net koyduk, koymaya da devam edeceğiz. Bizim asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak. Diğer tarafta ise özellikle YPG'nin Tel Rıfat'ta oluşturmaya çalıştığı terör eylemlerine fırsat vermeyeceğimiz hep söyledik. YPG bizim için çok açık net terör örgütüdür. Bu terör örgütüyle biz Afrin'de de mücadele ettik. Burada da mücadelemizi sürdüreceğiz. YPG, PKK'nın bir koludur. Bütün belgeler elimizde mevcut. YPG'yi terör örgütü değildir diye bakamayız. Öyle bir şey söz konusu değil” ifadesini kullandı.

“Bir şeyin sözleşmesini yapmışsak bu iş bitmiştir” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400 konusunda, “Bizler egemenliği kayıtsız şartsız milletine ait iki ülkeyiz. Egemenlik haklarımız üzerinde birilerinin tasarrufta bulunmasına asla fırsat vermeyiz veremeyiz. O zaman millet, devlet olamayız. Bizim bağımsız bir devlet olmamızın altında bu yatmaktadır. Attığımız adımlarda aldığımız kararlarda bu incelik vardır. Üçüncü taraflar atacakları adımları bize sorarak atmıyorlar. Biz de dolayısıyla atacağımız adımların önce kendi içimizde değerlendirmelerini yaparız ondan sonra da adımlarımızı atarız. Biz şuana kadar özellikle gerek Rusya ile attığımız adımlarda bu inceliklere bakarak bu adımlarımızı atıyoruz ve bundan sonra da bu şekilde atacağız. S-400 konusunda yol haritamızı zaten belirlemişiz, çizmişiz, adımlarımızı atmışız. Her şey bitmiş, şimdi bizden kalkıp da bundan sonra gel 'buradan vazgeç' gibi tavsiyelerde bulunanlar demek ki bizi de tanımıyor olacaklar. Biz bu konu ile ilgili olarak bir şeyin akdini, sözleşmesini yapmışsak bu iş bitmiştir. Ona göre yolumuza devam edeceğiz. Bu bizim egemenlik hakkımızdır. Bundan vazgeçmemizi kimse bizden isteyemez" dedi.  

İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.