Samsun’da 245 bin öğrenci karne heyecanı yaşayacak

2018-2019 eğitim ve öğretim yılının son ders zili 14 Haziran Cuma günü çalacak. Samsun’da 1073 okulda düzenlenecek karne töreninde 245 bin 40 öğrenci karne heyecanı yaşayacak.

Haberlinki
Haberlinki
13 Haziran 2019 Perşembe 13:38
Samsun’da 245 bin öğrenci karne heyecanı yaşayacak

2018-2019 eğitim ve öğretim yılının son ders zili yarın çalacak. Samsun’da 1073 okulda düzenlenecek karne töreninde 245 bin 40 öğrenci karne heyecanı yaşayacak. Yaz tatiline girecek olan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, “Tatiller, dinlenmeyi hak ettiğiniz dönemlerdir. Ancak dinlenmek sadece boşa vakit geçirmek demek değildir. Tatil süresince sizi dinlendirecek ve eğlendirecek, eğlenirken öğretilecek birçok faaliyet içinde bulunmanız önemlidir” dedi. 

"Yaz tatilinde anne-babalara büyük görev düşüyor" 
Öğrencilerin yaz tatiline girmesinin ardından anne ve babalara büyük sorumluluk düştüğünü belirten Esen tavsiyelerini şöyle sıraladı: 
"-Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmek için bir yaz tatili planı hazırlanabilir. Bu planda dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara ve eğlenmeye vakit ayrılmalıdır. Aynı zamanda bu plana düşük yoğunlukta ders çalışma zamanları da eklenmelidir. 
- Tatil sürecinde günlük uyku ve yemek saatlerinde ani değişiklerinden kaçınılmalıdır. 
- Tatiller çocukların başarısız olduğu veya zayıf olduğu dersleri telafi ederek sınıftaki diğer öğrencileri yakalamak için önemli fırsatlardır. 
- Tatiller ailenin bir arada olması için önemli fırsatlardır. Bu nedenle büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen v.b. yakınlara ziyaret gidip onlarla zaman geçirilmesi çocuklarda sevgi, şefkat ve aile bilincini güçlendirebilecektir. 
- Tatiller kişisel gelişim için değerlendirilebilir. Bu amaçla sportif ve sanatsal etkinlik yapılabilir, şiir yazılabilir, bir hikaye kaleme alınabilir, bir bilgisayar program dili öğrenilebilir. 
- İnternet, bilgisayar oyunları ve televizyonun karşısında tatilinizi geçirmek zamanınızı boşa geçirmenize neden olacaktır. Yapılacak olan bunları etkili ve verimli kullanabilmektir. Bu amaçla kaliteli filmlerden oluşan bir film izleme listesi çıkarılabilir. Fotoğrafçılık kursuna gidilebilir. 
- Tatilde kitap okuma listesi hazırlanarak bu listeye göre okuma saatleri belirlenebilir. 
- Sağlığınıza dikkat edin. Tatil boyunca yediğiniz besinlere özen gösterin. Sağlığınızın bozulması tatili zehir edebilir. 
- Tatillerin son günleri yaklaştığında çocuklar okula uyum konusunda zorluk yaşayabilmektedir. Bu nedenle tatilin son haftaları yaklaştıkça okula hazırlık için bir önceki senenin konuları tekrar edilebilir. 
- Tatilin son günleri yaklaştıkça uyku düzeninizi (biyolojik saatinizi) okul saatlerine uygun hale getirmek için okul saatlerine göre uyumaya ve uyanmaya özen gösterin. 
- Karne çocuğun başarısından ziyade derslerindeki bazı eksikliklerinin olduğunu göstermek için öğrenciye ve veliye verilen bir uyarı belgesidir. Çocuğun, ilgi, yetenek, zeka ve hayat okulundaki başarısının bir göstergesi değildir. Bu amaçla eksik konularınızı gidermeye ve seneye daha başarılı bir öğrenci olarak başlamaya önem verilmelidir. 
- Yaz tatilinde yeni deneyimler yaşayabilirsiniz. Örneğin, yemek yapabilirsiniz, farklı bir hobi edinebilirsiniz, dünya kültürünü araştırabilirsiniz, yabancı bir dil için başlangıç kelimeleri öğrenebilirsiniz. 
- Tatil süresince yaptıklarınızı biriktirin, yazın, belgeleyin, arşivleyin. Gittiğiniz müze ya da konser biletlerini, otobüs biletlerini saklayın. Bunlar ilerleyen yıllarda güzel anılar olacaktır. 
- Yaz etkinliklerinizi kitaplaştırabilirsiniz. Bu illaki basılı olmak zorunda değil e-kitap ta olabilir. İlerleyen yaşlarda çocuklarınızla bunları okuyabilir onlarda kendi çocuklarına okuyabilir. İyi hissetme halini destekleyen çok etkili bir uygulamadır bu. 
- Tatilde arkadaşlarla zaman geçirmek çok önemlidir. Bu sayede çocuklar sosyalleşir, mini hayat deneyimleri yaşar. Bu nedenle gün içinde sokak oyunları oynanmalıdır." 

"Öğretmen için bu yaz tatili yenilenme fırsatı" 
Samsun’da 19 bin 926 öğretmenin karne vereceğini belirten Esen, öğretmenlere, eğitimde feda edilecek tek çocuğun dahi olmadığı düşüncesiyle, her çocuğu yetenekleri doğrultusunda yetiştirmek yolunda gösterdikleri çabanın değerinin paha biçilemez olduğunu vurguladı. Esen “Öğretmenlerimizin yeniliklere açık olduğunu ve kendilerini sürekli geliştirmek için çabaladıklarını gözlemliyorum. Öğretmen arkadaşlarımın bu yaz tatilini de yenilenme fırsatı olarak göreceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

İHA

Anahtar Kelimeler:
Karne Günü Ne Zaman
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.