Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmek kalp hastalığı riskini artırabilir

Kalp sağlığı için günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, “Sağlığını düşünen bireylerin tuz tüketiminde daha dikkatli olması gerekiyor. Kalp sağlığı için kişinin sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturması gerekmektedir” dedi.

29 Eylül 2021 Çarşamba 11:39
Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmek kalp hastalığı riskini artırabilir

Kalp sağlığı için günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, “Sağlığını düşünen bireylerin tuz tüketiminde daha dikkatli olması gerekiyor. Kalp sağlığı için kişinin sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı oluşturması gerekmektedir” dedi.

Kalp sağlığı için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinilmesi gerektiğini vurgulayan Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Amasyalı, "Kalp hastalıkları için risk oluşturan yüksek kan basıncı (hipertansiyon), fazla kilo ve yüksek kolesterol durumuna, sağlıklı beslenme alışkanlığı ile olumlu bir katkıda bulunulabilir. Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75’i karaciğerde, yüzde 25’i ise aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Dolaşımdaki fazla kolesterol, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde ’plak’ adı verilen birikimler yapar. Bu plaklar da büyüyerek kan dolaşımını engeller. Ancak kalp hastalığına yol açan asıl etken, yağın miktarından ziyade yağın türüdür. Ayrıca günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerekir" diye konuştu.

Günlük kalorinin en fazla yüzde 30’u yağdan alınmalı

Yapılması gerekenin günlük kalorinin en fazla yüzde 30’unu yağlardan almak ve ’kötü’ yağları ’iyi’ yağlarla değiştirmek olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Amasyalı, “Doymuş ve trans yağların tüketimi ’kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırır. Bu tip yağların alınan toplam kalorinin yüzde 10’nunu aşmaması gerekiyor. LDL kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası olanlarda bu oran yüzde 7’nin altına, kolesterol alımı günde 200 miligramın atına inmelidir. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu tür ’kötü’ yağların başlıca kaynaklarıdır. Doymamış yağlar ise LDL kolesterol düzeyini düşürürken ’iyi kolesterol’ olarak adlandırılan HDL kolesterolü artırır. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi bu ’iyi’ yağların kaynaklarıdır ve günlük kalorinin en fazla yüzde 30’u olması gereken yağ tüketiminde bunlara ağırlık verilmelidir" ifadelerini kullandı.

Kalp sağlığı için bu önerilere dikkat

Kalp sağlığı için beslenme önerilerinde bulunan Uzm. Dr. Amasyalı, şu bilgileri paylaştı:

"Orta derecede karbonhidratlar, proteinler ve az miktarda ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin. Tam yağlı süt ve ürünleri yerine yağı azaltılmış olanları tercih edin. Haftada dört yumurtadan fazlasını yemeyin. LDL kolesterolü yüksek olan kişiler yumurta sarısı bakımından daha da dikkatli olmalıdırlar. Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etleri tercih edin. Günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz. Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü yüzde 15 kadar düşürebilmektedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.