Şehir Yaşamı Stres ve Obeziteye Sürüklüyor

Aydın, Muğla ve Egedeki çeşitli illerden pek çok hastaya hizmet veren Ege Liva Hastanesi’nde yeni göreve başlayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Kanlıöz, bir zamanlar çeşitli avantajları nedeniyle cazibe merkezi olan şehirlerin artık...

04 Ağustos 2017 Cuma 09:20
Şehir Yaşamı Stres ve Obeziteye Sürüklüyor

Aydın, Muğla ve Egedeki çeşitli illerden pek çok hastaya hizmet veren Ege Liva Hastanesi’nde yeni göreve başlayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Kanlıöz, bir zamanlar çeşitli avantajları nedeniyle cazibe merkezi olan şehirlerin artık köylere göre daha riskli yaşam alanlarına dönüştüğünü belirtti. Gerek beslenme, gerek hareketsizlik, gerekse hava kalitesinin düşüklüğü nedeniyle şehirlerde yaşayanların köylerde yaşayanlara göre daha stresli bir yaşam sürdüğünü kaydeden Op. Dr. Murat Kanlıöz, imkanı olanların köy yaşamlarına devam etmesini tavsiye etti.

Türkiye’de ve özellikle Aydın’da köyden kente olan göçün köydeki hayat şartlarının şehirden daha avantajlı hale gelmesine rağmen halen devam ettiğini belirten Ege Liva Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Kanlıöz, köydeki doğal yaşamın insan sağlığına inanılmaz etkileri olduğunu kaydetti. Şehirlerde yaşayanların, fabrika atıkları egzoz gazı gibi çevresel zararlı maddelere maruz kaldığını kaydeden Op. Dr. Kanlıöz, “Şehirde trafik sorunun yanında, paketlenmiş sanayi gıdaları ile sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu da şehir hayatı ile hastalıkların da artmasına neden oluyor” diyerek daha sağlıklı bir ömür için imkanı olanların köyde yaşamayı tercih etmesini önerdi.

Köyde hem doğal yaşam hem de doğal spor var

Köydeki yaşam tarzının sağlıklı olmasının yanında yaşam koşullarının da doğal bir spor niteliğinde olduğunu kaydeden Op. Dr. Kanlıöz, “Şehirde yürümüyoruz, koşmuyoruz, bisiklete binemiyoruz, spor yapamıyoruz. Sağlıklı ve taze besinlere ulaşamıyoruz, paketlenmiş hazır gıdalara yöneliyoruz. Sonuçta daha kilolu, hatta obez oluyoruz. Şehir hayatının oluşturduğu en büyük sağlık problemlerinden birisi de obezite ve obezitenin yol açtığı hastalıklar. Bugün kanser oranlarına bakıldığında şehirde yaşayanların oranı daha yüksek. Sağlıksız beslenme, yüksek kalorili posasız gıdalar ve obezite de kalın bağırsak kanserine yol açıyor. Deyim yerinde ise bilinçsiz şehir hayatı kansere zemin hazırlıyor’’ dedi.

Son Güncelleme: 04.08.2017 09:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.