Samsun OMÜ Doç. Dr. Özbalcı: "Diyetle kilo verenlerin yüzde 95'i kilo kaybını koruyamıyor"

 Diyetin kalıcı olarak kilo kaybı sağlamadığını belirten Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özbalcı, diyetle kilo veren hastaların yüzde 95'inin iki yıldan fazla kilolarını muhafaza edemediklerini söyledi. 

11 Kasım 2017 Cumartesi 10:01
Samsun OMÜ Doç. Dr. Özbalcı: "Diyetle kilo verenlerin yüzde 95'i kilo kaybını koruyamıyor"

Diyetle kalıcı kilo kaybının sağlanamadığını belirten Doç. Dr. Selçuk Özbalcı, hastaların iki yılda kilolarını geri aldığını vurguladı. Kilolarından kurtulmak isteyen hastalara öncelikle profesyonel destek eşliğinde diyet önerdiklerini ifade eden Özbalcı, diyetin başarılı olmadığı yerde cerrahi tedavinin ön plana çıktığını belirtti. Tüp mide ameliyatının obezitede en fazla uygulanan yöntem olduğunu vurgulayan Özbalcı, tüp mide yönteminin insan anatomisine en uygun ameliyat olduğunu söyledi.

“Hastaların ancak yüzde 5'i diyetle kilo veriyor”
Diyet faydalı bir işlem olduğunu belirten Özbalcı, "Egzersizle de destekleniyorsa denenmesi gerekir. Bize cerrahi için başvuran her hastalara, daha önce diyeti deneyip denemediklerini soruyoruz. Diyetin faydasız bir şey olduğunu söylemek çok doğru bir şey değil. Buradaki sıkıntı şu: Hastalar diyetle kilo veriyorlar ama yüzde 95'i bunu iki seneden fazla muhafaza edemiyorlar. Yani diyet kilo kaybı sağlıyor ama sürdürülebilir, kalıcı, kilo kaybı sağlayamıyor. Bu aşamada yetersiz kalıyor. Hastaların ancak yüzde 5'i diyetle kilo veriyor. Yüzde 95'i ise uzun dönemde bu kilo kaybını koruyamıyor maalesef" dedi. 

"Tüp mide, başarısı ispatlanmış bir teknik"
Hastaların profesyonel yardım alması gerektiğini belirten Özbalcı, "Hastalar, iyi bir diyetisyenden ve profesyonel destek alarak diyet yapmalı. Kalıcı olmasını sağlayabiliyorsa diyet tercih edilebilir. Ama diyeti birden fazla deneyerek başarılı olamıyorsa burada cerrahi tedavi seçeneği ön plana çıkıyor. Bizim yaptığımız ameliyat estetik bir ameliyat değil. Bu ameliyatları estetik kaygılarla yaptırmak çok doğru değil. Kiloya bağlı gelişecek yandaş sorunları çözmek, kilo kaybının yanında bizim hedeflediğimiz esas amaç. Mide küçültme ameliyatı olarak bilinen ameliyat aslında tüp mide ameliyatıdır. Şu anda tüm dünyada en çok yapılan ameliyat bu. Hatta Amerika'da yıllarca bypass cerrahisi yaptı. Bu bypass cerrahisinde altın standart, en iyi ameliyat, olarak söylendi. Ama günümüzde altın standart diye bir ameliyat yok. Hastaya uygun ameliyatı seçmek önemli. 2016 verilerine göre Amerika'da bile tüp mide ameliyatının yapılma oranı yüzde 60. 2017'de yüzde 70'in üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Neden tüp mide ameliyatı ön plana çıkıyor? Birincisi kilo verdirmek kiloya bağlı olarak yandaş sorunları çözmek noktasındaki başarısı ispatlanmış bir teknik. İkincisi kolay bir teknik. Emilim kaybı olmadığı için hasta ömür boyunca vitamin desteği almak zorunda kalmıyor. Yani insan anatomisine daha uygun, daha fizyolojik, daha masum bir ameliyat olduğunu söyleyebilirim. Hastanın kilo alma durumu belli bir düzeyde ise sorun diyetle daha kolay çözülebilir. Eğer hasta morbid obez seviyesine ulaşmamışsa, çok ciddi kilolara erişmemişse, ek bir hastalığı da yoksa ameliyatı çok önermiyoruz. Bu tip durumda olan hastalara; diyet, psikolojik destek, egzersiz ve hormon tedavisi gibi yöntemler öneriyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Oglum 120 kilo 25 yaşında 2022-04-27 17:36:00

Boyu 175 cm bu amaliyatın bir sakıncası varmı bu kiloda olanlara ameliyat olurmu