Prof. Dr. Öztürk: “Enerji ve suyu tasarruflu kullanalım”

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, enerji ve suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu. 

12 Şubat 2018 Pazartesi 14:44
Prof. Dr. Öztürk: “Enerji ve suyu tasarruflu kullanalım”

Samsun Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğine Samsun’un adaptasyonuyla ilgili yürütülen proje kapsamında ilçe belediye başkanlıklarına yönelik kapasite geliştirme eğitimi verdi. Seminerde, iklim değişikliği konularında davetliler bilinçlendirildi. 
Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan Samsun'un İklim Değişikliğine Adaptasyonu Sürecinde Kızılırmak Deltası Su Yönetiminin Modellenmesi Projesi çalışmaları sürüyor. Proje çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Ar-Ge Daire Başkanlığı, belediyelerin yatırımlarını planlarken iklim değişikliğini ana faktör olarak dikkate almalarına ilişkin eğitim semineri düzenlendi. Seminere ilçe belediyelerinin ilgili personelleri katıldı. 

Bir otelde yapılan iklim değişikliğiyle ilgili kapasite geliştirme eğitiminde iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların yerel düzeyde yürütülmesi, düzenlenecek olan eğitim, toplantı ve etkinlikler sayesinde yerelde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve farkındalığın artırılması konuları ele alındı. Eğitim ile belediyeler ve diğer kurumların, yatırımlarını planlanma ve uygulanma aşamalarında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak çalışmalara yön verilmesi hedefleniyor. 
Küresel bir sorun olan iklim değişikliği ve etkileri konusunda sunum yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, bu konuda yapılması gereken farkındalık çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Şubat ayında kar yağmamasının iklim değişikliği ile doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Öztürk, “Gezegenimiz son yüzyılda beklenmedik şekilde hızla ısındı ve ısınmaya devam ediyor. Sera gazı emisyonlarında insan faaliyetleri sonucunda artış gözlendiği bilimsel olarak ifade ediliyor. İnsan faaliyetleri sonucu oluşan; karbondioksit, metan ve azot oksit gibi sera gazlarının atmosfere salım miktarı azaltılamazsa dünyayı büyük tehlikelerin beklediği öngörülüyor. Atmosfere salınan sera gazlarını azaltmak için devletler kadar bireylere de önemli sorumluluklar düşüyor. Alınacak önlemlerin başında toplumların yaşam biçimlerini, tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi geliyor. Bireysel alışkanlıkların değişmesi için daha duyarlı ve bu konuda daha bilinçli olmaya ihtiyaç var” diye konuştu. 

Son Güncelleme: 12.02.2018 14:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.