Esad'ın kalesinde MİT'ten dev operasyon

MİLLİ İstihbarat Başkanlığı (MİT) son yılların en önemli yurtdışı operasyonunu iç savaşın yaşandığı Suriye’de gerçekleştirdi.

Haberlinki
Haberlinki
12 Eylül 2018 Çarşamba 13:46
Esad'ın kalesinde MİT'ten dev operasyon

MİT, Suriye’de Beşar Esad’ın kalesi olarak bilinen, kente giriş çıkışın rejim güçleri ve istihbarat birimlerince kontrol altında tutularak adeta kuş uçurtulmayan Lazkiyekent merkezinde 2013 yılında Reyhanlı’da 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyı Suriye istihbaratıyla birlikte planlayıp failleri yönlendirdiği iddia edilen, aranan teröristler listesinde “mavi” kategoride yer alan Yusuf Nazik’i paketleyerek Türkiye’ye getirdi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, MİT’in hiç bir devletiin istihbarat veya bir başka kuruluşundan destek ve yardım almadan filmlere taş çıkartan bu önemli operasyonunun perde arkası şöyle:

MİT, son derece titiz çalışma sonucu Nazik’in Lazkiye’de, Suriye rejiminin kendisine verdiği sahte bir kimlikle yaşadığını tespit etti. Türkiye sınırına 80-90 kilometre uzaklıkta, Rusya’nın Suriye’de stratejik konuma sahip olması nedeniyle konuşlandığı Tartus’un korunmasında büyük öneme sahip Lazkiye, Esad’ın Şam’dan sonraki en önemli kalesi. Nazik’in yaşamını sürdürdüğü kent merkezi rejimin askeri birlikleri, kolluk güçleri ve istihbarat birimlerince 24 saat kontrol altında tutulduğu, kente giriş çıkışlar sıkı bir denetime tabi olduğu için, MİT, kent güvenliğiyle de ilgili sabırla en ince ayrıntısına kadar çalışma yaptı. Bu güvenlik çalışmasında rejim unsurlarına Rusya ve Esad’ı destekleyen diğer unsurların radarlarla verdiği güvenlik önlemi de ciddi şekilde dikkate alındı.

Tüm güvenlik önlemleri alındıktan sonra Nazik, alışkanlıkları ve rutinlerinin belirlenmesi amacıyla uzun süren sabırlı bir çalışma ile takibe alındı. Nazik’in rejim tarafından verilen kimlikle ve sağlanan imkanlarla, korumalı bir hayat sürdürdüğü tespit edildi. Nazik’in alışkanlıkları ve rutinleri MİT Başkanlığı’nda ayrıntılı şekilde analiz edildikten sonra, operasyon için düğmeye basma kararı verildi. Operasyon aşamasına gelindiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarıyla da işbirliği yapıldı. TSK’dan alınan “çok önemli” destekle Nazik güvenli yollardan Türkiye’ye getirilip sorguya alındı.

Hürriyet

Anahtar Kelimeler:
MİTEsadHaberlinki
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.