Korkulan oluyor, savaşın ayak sesleri...

İran ve ABD arasındaki gerilim tırmanıyor, Twitter'dan bir mesaj paylaşan Donald Trump, "Bir daha asla ama asla ABD'yi tehdit etme yoksa tarihte çok az kişinin gördüğü sonuçlara katlanırsın. Artık şiddet ve ölüme dair kaçık ifadelerinizi sineye çekecek bir ülke değiliz. Dikkat et" dedi. Dışişleri Bakanı Pompeo ise, İran liderlerini mafyaya benzetti. Washington'ın petrol ihracatını engelleme çabalarına öfkeli olan Tahran yönetimi, ABD'ye "Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun" sözleriyle meydan okudu.

Haberlinki
Haberlinki
23 Temmuz 2018 Pazartesi 10:13
Korkulan oluyor, savaşın ayak sesleri...

Geçen yıl boyunca Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la çatışan ve dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren ABD lideri Donald Trump, bu kez İran'la karşı karşıya.

Twitter'dan İran lideri Hasan Ruhani'ye doğrudan mesaj veren Trump, "İran Cumhurbaşkanı Ruhani'ye: BİR DAHA ASLA ABD'Yİ TEHDİT ETME YOKSA TARİHTE DAHA ÖNCE ÇOK AZ KİŞİNİN GÖRDÜĞÜ SONUÇLARA KATLANIRSIN. ARTIK ŞİDDET VE ÖLÜME DAİR ÇILGIN LAFLARINIZI SİNEYE ÇEKECEK BİR ÜLKE DEĞİLİZ. DİKKATLİ OL!" diye yazdı.

Ruhani, Pazar günü Trump'a 'yalancı zorba' diyerek ABD'yi hedef almış ve "İran'la savaş, savaşların anasıdır. Aslanın kuyruğuyla oynama, pişman olursun" ifadesini kullanmıştı.

POMPEO: İRAN'I MAFYA YÖNETİYOR

Trump'tan birkaç saat önce ise ABD Dışişleri Bakanı Pompeo İran'ı topa tuttu.

California'da yaşayan İranlılara hitap eden Pompeo, "Liderler arasındaki yolsuzluk ve zenginlik seviyesi, İran'ın bir hükümetten çok mafyaya benzer birşey tarafından yönetildiğini gösteriyor" dedi.

'HAMANEY'İN 95 MİLYAR DOLARI VAR'

Nükleer anlaşma sürecinde İran'ın artırdığı petrol gelirlerinin Orta Doğu'daki teröristler, diktatörler ve Hizbullah'a gittiğini savunan Pompeo, yargının başındaki Sadik Laricani'nin ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney sayesinde ihale yolsuzluklarıyla en az 300 milyon dolar kazandığını ileri sürdü. Pompeo, "Çoğu kişi bilmez ama Ayetullah Hamaney'in, Setad adı altında kendi şahsına ait 95 milyar doları bulan kayıtdışı yatırım fonu var. Bu varlık  vergilendirilmiyor" dedi.

Konuşurken bir grubun protestosuna hedef olan Pompeo, İran'daki rejim karşıtı gösterileri desteklediklerini de açıkça dile getirdi.

WASHINTON, TAHRAN'LA PETROL TİCARETİNİ BİTİRMEK İSTİYOR

İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan bu yıl içinde ayrılan Washington, son haftalarda Tahran'ın petrol ihracatını engelleyecek yollar arıyor. Washington yönetimi, müttefiklerinden İran'la petrol ticaretini durdurmalarını istedi.

Dışişleri Bakanı Pompeo, bugün "Hedefimiz, İran'dan ham petrol ithal eden ülkelerle çalışıp 4 Kasım'a kadar İran'dan ham petrol ithalatlarını sıfıra kadar indirmektir" diyerek yol haritasını yeniden gündeme taşıdı.

Pompeo'ya göre, Tahran'dan somut adımlar gelmesi halinde Washington masaya oturmaya hazır.

Milliyet

Son Güncelleme: 23.07.2018 10:17
Anahtar Kelimeler:
İranAbdTrumpHaberlinki
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.