Kritik karar... Yetki Türkiye'ye verildi!

Suriyeli muhalifler, Soçi Kongresi'ne katılmama kararı aldı ve kongrede temsil yetkisini Türkiye'ye verdi.

Haberlinki
Haberlinki
30 Ocak 2018 Salı 12:47
Kritik karar... Yetki Türkiye'ye verildi!

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog  Kongresi için muhalifler haricindeki gruplar toplantı salonunda yerini aldı ve kongre gecikmeli olarak başladı. 

Suriyeli muhalifler, Soçi Kongresi'ne katılmama kararı aldı ve  kongrede temsil yetkisini Türkiye'ye verdi. Reuters haber ajansına konuşan Türk Dışişleri kaynakları da, Soçi’ye katılmayı kabul etmeyen Suriyeli muhalifleri Türkiye heyetinin temsil edeceğini belirtti.

Kongreye katılmak üzere dün gece saatlerinde Ankara'dan Soçi'ye gelen  Arap, Türkmen ve Kürt muhalifler, havaalanındaki afişlerde yalnızca rejim  bayrağının yer aldığını görmeleri üzerine çıkış yapmayı reddetmişti. Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmak üzere Soçi'ye Ankara üzerinden gelen muhalifler, taleplerinin karşılanmaması üzerine dönüş hazırlıklarına başladı.

Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal temsil  ediyor. Rus heyetinin başında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel  Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetinin başında Dışişleri Bakan  Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari bulunuyor.

Kendi ülkesinde Lavrov'a protesto

Yaklaşık bin 500 Suriyeli delegenin katıldığı kongre, 2,5 saatlik  gecikmenin ardından Şam Ticaret Odası Başkanı Gassam el-Kalla'nın açılış  konuşması ile başladı. Ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkanı Vladimir  Putin'in mesajını okudu.

Putin, Türkiye ve İran'a Astana sürecindeki garantörlüklerinden dolayı  teşekkür ederek, sürecin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları  çerçevesinde ilerleyeceği mesajını iletti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un kongredeki konuşması, katılımcıların bağırışlarıyla kesildi. Bazı delegeler, Rusya’nın hava saldırılarıyla sivilleri öldürdüğünü belirtirken; Esed rejiminin heyeti Moskova’ya teşekkür etti.

Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, 10 kişiden  oluşan başkanlık heyetini kürsüye davet ettikten sonra, toplantının kapalı  oturumlarla Suriye'deki mevcut durum ve çıkış yolları gündemiyle süreceğini duyurdu. Lavrentiyev, son oturumda sonuç bildirisinin açıklanacağını söyledi.

"De Mistura döndü" iddiası yalanlandı

Birleşmiş Milletler Cenevre ofisinden yapılan açıklamada da dün öğle saatlerinde Soçi'ye ulaşan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da kongrenin açılışına katıldığı bildirildi. Al Jazeera muhabiri, de Mistura'nın Soçi'de kendisine ayrılan eve döndüğünü duyurmuştu.

Çavuşoğlu Lavrov ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov arasında  bugün ikinci telefon görüşmesi gerçekleşti.

Basın mensuplarına dağıtılan programa göre, açılış seramonisinin  ardından kongrenin, Rus akademisyen Vitaly Naumkin ve eski diplomat Aleksandır  Aksenerok'un Rusya'nın Ortadoğupolitikasına ilişkin bilgilendirmesiyle sürmesi  öngörülüyor. İlerleyen oturumlarda Suriyeli delegelerin gerginliği azaltma  bölgeleri, anayasareformu, Kongre'nin hedefleri, sivil toplumun barış sürecine  katkıları, dini grupların hakları, "Kürt sorunu" ve uzlaşma için uluslararası  çabalar gibi başlıklarda sunumlar yapması planlanıyor.

Kaynak: Milliyet

Son Güncelleme: 30.01.2018 13:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.