‘Orada bir köy var uzakta’

Türkiye Haber Kameramanları Derneği olarak 2017 yılı içinde bir proje başlatarak 10 ilde 13 farklı köy okullarındaki öğrencilere ‘orada bir köy var uzakta’ adlı çocuk şarkısını söylediler.

30 Aralık 2017 Cumartesi 12:14
‘Orada bir köy var uzakta’

Haber Linki - Türkiye Haber Kameramanları Derneği, ülke genelinde belirlemiş olduğu 10 ilde; Kars, Erzurum, Sivas, Erzincan, Rize, Muğla, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Edirne’de bulunan 13 farklı köy okulunda gerçekleştirilen eğitim çalışmasında konuları “kamera, kurgu ve senaryo yazımı’’ oluşturdu. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı proje kapsamında gidilen okullarda 7-14 yaş aralığında öğrenim gören öğrencilerle hem geleceğe yönelik mesleki bir başlangıç, hem de bu meslekte kullanılan teçhizatları tanıtma ve kullandırma bu çalışmanın amaçlarından oldu. Yapılan eğitim çalışmasını bu projenin fikir babası aynı zamanda Dernek Başkanı Aytekin Polatel’in koordinasyonun da Başkan Yardımcısı Ümit Yalman ve Yönetmen Sinan Demirkaya’nın verdiği eğitimlerle başlatıldı ve bitirildi.

MİNİKLER VİZÖRDEN DÜNYAYA BAKTI

Verilen eğitimlerde görsel medyada kameramanlık ve kurgu operatörlüğü mesleğinin önemi ve nasıl yapıldığı anlatıldı. Bu öğrencilerin hayal dünyalarını dışa nasıl aktarabileceklerini anlatabilmek amacı ile senaryo eğitimi de verilerek belgesel yönetmenliği, sinema teknikleri gibi diğer mesleklere de dikkat çekildi. Eğitim materyali olarak öğrencilere haber çekimlerinde kullanılan Broadcast kameralar, belgesel ve sinema çekimlerinde kullanılan DSLR kameraların yanında Steadiycam özellikli kameralar götürülerek bu kameraların nasıl çalıştığı öğrencilerle paylaşıldı. Onların da bu kameraları kullanarak vizörden dünyaya bakmaları sağlandı. Sınıf içi çalışmalarda öğrencilere teorik bilgilerin yanında mesleğe ilişkin tecrübeler aktarılarak, kameramanlık, senaryo yazımı ve kurgu alanıyla ilgili uygulamalı eğitimler verildi.

Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nden yapılan açıklamada, “Eğitim çalışmalarının verimini artırmak amacı ile bu anlatımların yapıldığı okullarda teoriden sonra pratik halinin de görülebilmesi amacı ile 1 öğrenciyi kamera karşısına diğerlerini kamera arkasına alarak birde klip çalışması yapıldı. Müziğin evrensel bir dil olmasından yola çıkarak ve bir müzik klibinin bu yaş grubu çocukların hoşuna gideceğini düşünerek ‘orda bir köy var uzakta’ adlı çocuk şarkısını yeniden aranje edildi. Bir müzik klibinin nasıl çekildiği hangi safhalardan geçtiği ve nasıl ortaya çıktığını pratikte anlatılması amaçlanan bu klipte, gidilen köy okullarında ki çocuklardan ses kayıtları alınarak bir klip ortaya çıkarılması sağlandı. Yapılan bu çalışmalar sonrası, eğitim verilen bu okullardaki öğrenciler duygu ve düşüncelerini derneğimize mektuplar göndererek ifade etti. Aldığımız öğrenci mektupları ile amacımıza ulaşmış olmanın haklı gurunu yaşadık. Amacımız ülke sınırları içindeki tüm köy okullarının hepsine ulaşmak ve bu eğitim çalışmalarımızı yaparak vizörün büyülü dünyasına diğer çocukları da davet etmektir. Türkiye Haber Kameramanları Derneği 1994 yılında kurulmuş, 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Türkiye’ ön ismini almıştır. Derneğimiz halen Ulusal ve Uluslararası faaliyetlerine devam etmektedir” denildi.

Son Güncelleme: 30.12.2017 13:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.