Dolar ne kadar? Euro ne kadar? Güncel döviz fiyatları ( 04 Haziran dolar fiyatları )

Dolar kuru haftanın ilk işlem gününe 4.64 TL'den başlarken; enflasyon verisinin açıklanmasıyla 4.60 TL'nin altını gördü. Euro kuru ise 5.38 TL'de hareket ediyor.

Haberlinki
Haberlinki
04 Haziran 2018 Pazartesi 11:14
Dolar ne kadar? Euro ne kadar? Güncel döviz fiyatları ( 04 Haziran dolar fiyatları )

Dolar/TL, kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's açıklamaları ile haftaya yükselişle başlarken; beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi sonrası 4.5949 TL'ye kadar geriledi. Dolar/TL saat 10.34 itibarıyla 4.6105 seviyesinde hareket ederken, Euro/TL 5.4026 seviyesinde bulunuyor.

Dolar endeksi yüzde 0.19 düşüşle 93.97 puandan işlem görürken, euro/dolar paritesi 1.1695 seviyelerinde...

Petrol fiyatları ise 76 dolar seviyesinde bulunurken, altının ons fiyatı 1291 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde attığı adımlar ve Londra'da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB'ye olan güveni tazelemesiyle 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirmiş, 4.45 seviyesinin altına kadar gerilemişti.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan; Beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşen ve yükselmeye devam eden enflasyon verilerinin ardından TL ve Türk tahvilleri değer kazanıyor. Bunun nedeni, perşembe günkü Merkez Bankası toplantısına ilişkin beklentilerin artmasıdır. Enflasyonda bozulma sürüyor ve yükselişin de devamı önümüzdeki aylarda beklenebilir. Özellikle enflasyonda konjonktürel sıkıntıların gıda, ulaştırma gibi kalemlerde etkin olacağı, bunun yanında da brent petrol ve doların değer kazandığı bir ortamda TCMB, TL'yi korumak adına bir politika adımı daha atabilir. Değer kaybeden TL'nin ve bozulan enflasyon beklentilerine karşılık TCMB’nin reel faiz sağlayabilmek ve TL'yi korumak adına perşembe günü bir faiz artırımına daha gitmesini olası görüyoruz. Bu adım, 100 baz puanlık bir faiz artışı olabilir. Piyasanın da Merkez Bankası’ndan faiz beklentilerinin artması TL'nin değer kazanmasında etkili olmaktadır.

Kurda kısa vadede önemli destek olan 4,57 bandı üzerinde durmaya devam edildiği için yükseliş eğilimi devam etmektedir. Kurun söz konusu desteğe tutunup tutunmaması önemlidir. TCMB beklentileri şimdi TL'yi destekliyor, ancak perşembe bir aksiyon alınmazsa bu hareketler sert değer kaybına dönüşebilir. 4,57 üzerinde kur kaldığı sürece 4,66 başta olmak üzere 4,71ve 4,76 bariyerlerine doğru çıkış isteği sürebilir. Aşağı hareketlerin kalıcı olabilmesi için 4,57 altında kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Bu durumda da 4,53 başta olmak üzere 4,49 ve 4,44 bölgesine doğru tepkilerini sürdürmek isteyebilir.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; TÜFE aylık 1.62; yıllık ise yüzde 12.15 olarak gerçekleşti. Beklenti, TÜFE'de mayıs ayında yüzde 1.45 artış, yıl sonunda ise yüzde 11.50 olması yönündeydi.

Enflasyon rakamları açıklandı

FİTCH VE MOODY'S AÇIKLAMALARI

Türkiye'nin kredi notunu Mart ayında Ba2'ye indiren derecelendirme kuruluşu Moody's, makro ekonomi politikalarının geleceği hakkındaki belirsizlik nedeniyle kredi notunu yeni bir indirim için izlemeye aldı.

Moody's derecelendirme yöntemine göre izleme süresi 90 günden 180 güne kadar uzayabiliyor. Aşağı yönlü izlemelerin yarısı not indirimi ile sonuçlanıyor.

Fitch ise 25 Türk bankasının uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı. İzlemenin altı ay içinde tamamlanacağı belirtilen değerlendirmede, "Ekonomik ve finansal piyasa koşullarında belirgin bir bozulma olmaması halinde çoğu banka için bir kademe indirim" ile sınırlı olacağı ifade edildi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil piyasasında ise kura paralel, genel olarak yukarı yönlü ve dalgalı seyir gözleniyor. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 14.47, valörde son işlemde yüzde 14.81 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 17.51, valörde son işlemde yüzde 17.74 seviyesindeydi.

Hürriyet

Anahtar Kelimeler:
DolarEuroDövizEkonomi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.