'MTV zammı yüzde 25'e çekilebilir'

Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısından sonra motorlu taşıtlar vergisindeki yüzde 40'lık zammı aşağı çekmek için çalışmaya başladı.Sabah Gazetesi'nin haberine göre, daha önce yüzde 40-68 olarak açıklanan zam aralığı yüzde 20-40 bandına çekilecek.

04 Ekim 2017 Çarşamba 15:14
'MTV zammı yüzde 25'e çekilebilir'

Gelecek hafta açıklanması beklenen düzenleme için üzerinde en çok durulan senaryolardan biri de zam oranının yüzde 25 olması yönünde.Maliye, vergi hazırlıkları sırasında binek araçlara 40 bin liranın altında başlayıp 475 bin liranın üzerine kadar 7 farklı fiyat aralığı getirmişti.

7 FİYAT ARALIĞI

Yeni düzenlemede 7 fiyat aralığı için farklı vergilendirme uygulamasının devam etmesi bekleniyor.Aracın fiyat aralığı yükseldikçe ödenecek MTV tutarı da üst limite doğru yükselecek.Öte yandan Meclis’e gönderilen tasarıda gelir vergisindeki değişiklik, ücret gelirleri için 1 Ocak 2018'den, diğer kazançlar için 2017 yılı kazançlarından itibaren geçerli olacak.Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranının 30'a çıkarılması ise değişmeyecek.

Başbakan Yardımcısı Şimşek'ten MTV zammı açıklaması

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ,dün sabah saatlerinde katıldığı televizyon programında söylediği ve sosyal medyada gündem olan "Yüzde 40 MTV zammı 2018'de yeni alınacak sıfır arabalar için geçerli" sözlerini söyledikten sonra düzeltmişti. Şimşek zammın herkes için geçerli olduğunu söyledi.

MTV zammıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şimşek, önce MTV zammının yanlış anlaşıldığını belirterek, şunları söylemişti:

"MTV konusunda yanlış bilinen bir şey var. MTV, tamamen 2018'in başından itibaren alınacak sıfır araçlardan alınacak. Şu an aracı olanlar, normal şartlardaki artışlarla vergisini ödeyecek. 2018 yılında satın alınacak ikinci araçlarda MTV zammı söz konusu değil. Mevcut 21 milyon araç yüzde 40 vergiden etkilenmeyecek."


Sözlerini düzeltti

Ancak Şimşek, bu sözlerin gündem olmasının ardından programın ikinci bölümünde bir düzeltme yaptı. Şimşek, kanunu yanlış hatırladığını belirterek "Giden kanun benim söylediğimden farklı, onu da düzelteyim. 2018'den itibaren alınan araçlarda bir de değerine göre artış olacak. Yüzde 40'lık artış mevcut araçları kapsıyor" dedi.

Bakan Ağbal'dan yüzde 40'lık MTV zammı yorumu: Zaten yüzde 15 artacaktı

Ağbal, motorlu taşıtlar vergisine getirilen yüzde 40'lık zammına ilişkin, "Her sene bu vergi, enflasyon oranında artıyor. Zaten biz düzenleme yapmasaydık, motorlu taşıtlar vergisi, yüzde 15 artacaktı. Başta savunma güvenlik harcamaları olmak üzere çok önemli tedbirler almak gerekiyordu. Bunlardan biri de yüzde 15 yerine yüzde 40 oranında artırılması. Normalin üzerinde gelen artış oranı yüzde 25…" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.