Kepçe operatörü Osmanlıdan kalma yer altı şehri buldu

 Çorum’un İskilip ilçesinde, belediyeye ait iş makinelerinin çevre düzenlemesi yaptığı sırada yerin altında tarihi bir tünel bulunması ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü ekipleri bölgede kazı çalışması başlattı. Yapılan kazıda, yer altında Osmanlı döneminden kalma bir dükkân bulundu. 

22 Aralık 2017 Cuma 09:22
Kepçe operatörü Osmanlıdan kalma yer altı şehri buldu

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan ve Müze Müdürü Dr. Önder İpek, İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma ile birlikte kazı çalışması yapılan alanda incelemelerde bulundu.
İskilip ilçesinde belediyenin sokak sağlıklaştırma çalışmaları sırasında yeraltında bir yapıyla karşılaşıldığını ve bölgede bir kazı çalışması yapıldığını hatırlatarak, “Çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki yapının epey bir bölümü ortaya çıkarıldı. Yapının mahiyeti ve devamında başka yapının olup olmadığının tespit edilmesi için yapının fiziksel görüntüsünün yanında ilçemizin tarihi arka planındaki bilgilere ve arşivlere başvurduk” dedi.
1840’lı yıllarında bölgeye gelen Avrupalı seyyahların kütüphanelerde kayıtlarının eserlerin incelendiğinde İskilip’in o dönem nüfusunun 43 bin 300 olduğunu açıklayan Arslan, “İlçemizde o tarih itibariyle 108 cami 4 medrese, 4 tekke, 510 işyeri, belediye binası, PTT binası, 3 fıskiye, 10 kahvehane, 60 tane fırın olduğunu gördük. İfade ettiğim şey 43 bin kişinin yaşadığı İskilip’te mevcut yapıların bir bölümünün envanteri. 63 tane un değirmeni var. 18 tabakhane, 3 han, 4 hamam, 4 tane kütüphane. Tarihsel bu verileri de dikkate aldığımızda mevcut yapıyı değerlendirdiğimizde Osmanlı’nın erken dönemindeki bu yapının daha sonraki geç dönemdeki yapılarla ele aldığımızda ciddi bir miras kültürü burada yer alıyor. Mevcut yapı daha da ortaya çıkaracağız. Buradaki yapının görüntüsünü kapatmadan burada bir proje uygulaması yapacağız. Ortaya çıkan yapıyı cam kaplama ile kapatarak, insanların görebileceği şekilde sergileyeceğiz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.