Türkiye'de yapılan ilk Atatürk heykeli nereye yapıldı?

İlk Atatürk heykeli nereye dikildi? Türkiye'nin ilk Atatürk heykelini kim yaptı? İlk Atatürk heykelinin açılışını kim yaptı?

12 Eylül 2017 Salı 10:48
Türkiye'de yapılan ilk Atatürk heykeli nereye yapıldı?

İLK HEYKEL VE ANITLAR

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde heykel dikme geleneği Atatürk ile başladı. İlk heykel ise; 23 Ağustos 1926 yılında Sarayburnu'nda dikildi.

KİM YAPTI

Heykel, İstanbul Belediyesi tarafından Avustralyalı heykeltıraş Heinrich Kripllel'e yaptırıldı.

HEYKELİN AÇILIŞI

Heykelin açılışı ise,  3 Ekim 1926'da dönemin belediye başkanı Şehremini Emin Erkul tarafından yapıldı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'dan Samsun'a hareket ettiği yere konulan heykel, mermer kaide ve brozn heykel olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.

DEVAMINDA YAPILAN HEYKEL VE ANITLAR

Aynı yıl; Konya'ya, 1927 yılında Ankara'nın Ulus Meydanı'na, 1928 yılında TaksimMeydanı'na, 1930 yılında Kırklareli'ne, 1932'de İzmir'in Konak Meydanı'na ve Samsun'a dikilen heykel ve anıtlar dikildi.

SALDIRILAR ARTINCA KANUN GELDİ

Heykel ve anıtlara saldırıların artması üzerine, 31 Temmuz 1951'de 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun yürürlüğe sokuldu.

Son Güncelleme: 12.09.2017 11:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.