Bayramda aşırı tüketim sağlıktan ediyor

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (OMÜ) SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ BAŞKANI PROF. DR. PINAR SÖKÜLMEZ KAYA, YAKLAŞAN RAMAZAN BAYRAMI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİNDE BULUNDU.

17 Nisan 2023 Pazartesi 12:19
Bayramda aşırı tüketim sağlıktan ediyor

Uzmanlar Ramazan ayı boyunca kazanılan sağlığın, bayramda yapılacak yanlış beslenme davranışlarıyla kaybedilmemesi için porsiyon kontrolüyle sağlıklı ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğini bildiriyor.

Ondokuz Mayıs üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaklaşan Ramazan bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

“Bayrama hafif bir kahvaltıyla başlanmalı”

Dengeli beslenmenin, yaşam boyu sürdürülmesi gereken bir alışkanlık olduğunu belirten Başkan Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, “Ramazanın bitmesiyle birlikte sabah, öğle ve akşam yemeklerine geri dönülecek. Ramazandan sonraki ilk günkü kahvaltıya daha hafif bir menüyle başlanılması gerekiyor. Çünkü vücut bu döneme adapte olmuş durumda. Sabah kahvaltısında, öncelikle yoğun şekilde donatılmış ve yağda kızartılmış ürünleri tüketmeyelim. Haşlanmış yumurta, süt ürünleri, zeytin, peynir çeşitleri ve mevsim sebzelerinin olduğu kahvaltı sofrası hazırlayalım. Öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze yemeği, yoğurt, salata, meyve, birkaç adet köfte ve et ürünü tüketebiliriz. Ramazan döneminde de olduğu gibi sıvı tüketimine dikkat etmeliyiz” dedi.

Pınar Sökülmez Kaya, bayramda, ramazan ayı boyunca iftarla sahur arasında yeterli sıvı tüketilmemesi nedeniyle vücutta oluşabilen sıvı kaybının karşılanması için günde en az 2 - 2,5 litre su içilmesini, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, maden suyu gibi sıvı gıdaların eklenmesini önerdi.

“Hayır demeyi öğrenin”

Sucuk, salam, sosis gibi yağlı ve işlenmiş besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaya şöyle devam etti:

“Gün içerisinde aile ziyaretlerinde önünüze gelen tatlılardan uzak durup, hayır demeyi öğrenmemiz gerekiyor. Tatlıların kızartmalı ve yoğun hamur işli olmamasına dikkat etmeliyiz. Evde ikram ettiğimiz tatlılarda da elma, armut, kabak ve ayva tatlılarının tercih edilmesini öneriyoruz."

Kalp krizi riskine dikkat!

1 aylık ramazan boyunca vücudun 2 öğün beslenmeye alıştığını ve bunun bayramda aşırıya kaçarak tek öğüne çekilirse ciddi sağlık problemlerine yol açacağını vurgulayan Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Kaya, “Bir öğünde fazla yiyecek tüketilmesi kalbin ve böbreklerin yükünü artırıp kalp krizi riskini arttırabilir. Ramazan bitmesine rağmen öğün aralığı uzun tutulmamalı. Sonrasında ağır besin miktarı alımı olursa bu durum kan şekerinin artmasına ve hiperglisemi ataklarının geçirilmesine yol açar. Bunu engellemek için sebze, meyve ve yoğurt kullanımını düzenli bir şekilde uygulamamız gerekmektedir” diye konuştu.

Sporun önemine işaret eden Prof. Dr. Kaya sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Ramazanda, oruç tutan bireyler genelde sporu bırakıyorlar. Vücudumuzu daima dinç tutmalıyız. Belli bir süre de olsa sporumuzu aksatmamalıyız. Spor alışkanlığını edinmek, bireyin yararına olacaktır. İftardan sonra gerçekleştirilen yarım saatlik yürüyüşü ideal buluyoruz. Ramazandan sonra ise bu yürüyüşlerin haftanın 3 günü olmak üzere 1 saate çıkartılması yeterli olacaktır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.