Dünyada 1 günde 4 bin insan veremden ölüyor

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selami Arslan, dünyada bir günde yaklaşık 4 bin insanın veremden hayatını kaybettiğini söyledi. 

08 Ocak 2018 Pazartesi 13:48
Dünyada 1 günde 4 bin insan veremden ölüyor

Samsun’da "71. Verem Haftası" nedeniyle, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, “Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye ve Dünya” konulu basın açıklaması yapıldı. Samsun Verem Savaş Dispanserinde düzenlenen basın açıklamasında, veremin tüm dünyada önemli bir halk sağlığı konusu olduğuna dikkat çekildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selami Arslan, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2016 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmış, 1,4 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Yani dünyada bir güne yaklaşık 4 bin insan veremden ölmektedir. Tedavisi mümkün olan bu hastalığın, dünyamızda hala bu kadar acılara yol açması çok üzücüdür. Bu hastalık tüm organları tutabilir ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması sırasında oluşan damlacıklar içinde havaya atılır. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta yıllarca uyur durumda kalabilir ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık gelişebilir. Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda, havada uzun süre canlı kalabilir. Bu nedenle insanların toplu olarak yaşadığı, havalanması yetersiz, güneş girmeyen ortamlar bulaşma için en riskli ortamlardır. Bir bulaştırıcı hastanın yılda ortalama 10 kişiyi enfekte ettiği kabul edilmektedir. Erken tanı için, 2-3 haftadan uzun süre öksürüğü olan kişilerin en kısa sürede Göğüs Hastalıkları polikliniğine ve Verem Savaş Dispanserlerine başvurması gerekir” diye konuştu.

Son Güncelleme: 08.01.2018 13:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.