Ebeveynler Dikkat! Çocuklarınız WhatsApp Kullanıyorsa Bu Haber Sizin İçin...

Çocuklar tarafından aktif bir şekilde kullanılan WhatsApp tehlikeli paylaşımların zemin haline geldi.

07 Ağustos 2017 Pazartesi 10:05
Ebeveynler Dikkat! Çocuklarınız WhatsApp Kullanıyorsa Bu Haber Sizin İçin...

Çocukların kontrolsüz bir şekilde kullandığı internet, birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Çocuklar velilerinin haberi olmadan müstehcen ve şiddet içeren görüntülere kolayca ulaşabiliyor.

WhatsApp sohbetlerinden alınan ekran görüntülerini Facebook gibi sosyal mecralardaki gruplarda paylaşılması tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.  WhatsApp sohbetlerini,18 yaşından küçük çocuklar, kurdukları Facebook gruplarında paylaşıyor. Söz edilen paylaşımlarda çocukların birbirleriyle porno ve şiddet içeren görüntüler paylaştıkları ve bu türden görüntülere ilişkin taleplerde bulundukları görülüyor.

Uzmanların ortak kaygısı ise çocuklar üzerinde bu durumun oluşturacağı psikolojik travma. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Doç. Dr. Turhan Menteş’e göre, “Aileler çok dikkatli olmalı, çocukları internette nasıl ve ne kadar vakit geçiriyor bilmeliler” diyen Menteş, “Bilişimle ilgili suçlar emniyetin sürekli olarak takibinde olan bir ortam. Özellikle aileler nezdinde farkındalığın artırılması çok önemli” ifadesini kullanıyor.

Çok Hassas Bir Konu

Bilişim Hukuku Merkezi’nden Avukat Mete Tevetoğlu ise çocuk istismarının hukuksal açıdan çok sert bir karşılığı olduğunu hatırlatıyor: “Çocuk istismarı, uluslararası alanlarda oluşturulan heyetler tarafından takip ediliyor. Gerek Interpol’un gerekse emniyet teşkilatının üstünde en çok durduğu konuların başında çocuk istismarı geliyor. Bu çok hassas bir konu. Ne olursa olsun hiçbir aile ‘Benim çocuğum yapmaz’ demesin. Bu tarz paylaşımlara maruz kalan çocuklar üzerinde sert bir travmaya da neden olabilir.”

Travmalara Sebep Olabilir

Psikiyatr Ayhan Akçan çocuk psikolojisi üzerinde oluşabilecek yıpratıcı etkilere dikkat çekerek: “Çocukları bu durumlara iten genel olarak aidiyet duygusu, bir gruba dahil olma duygusu oluyor. O görüntüler o çocuklar için eğlence olabiliyor. Fakat bu tarz gruplar çocukları tacizcilerin kucağına, uyuşturucu çetelerine, organ mafyasına ya da kendilerini suça itebilecek kişilere yönlendirebilir. Çocuğun yaşayacağı travma kendisini depresyon, uykusuzluk olarak gösterebilir. Bu da çocukların kendi kabuğuna çekilip intihara sürüklenmelerine sebep olabilir.”

Son Güncelleme: 07.08.2017 10:24
Anahtar Kelimeler:
EbeveynWhatsAppçocuklar
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.