Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat!

Kurban bayramının toplumumuz içincdeğeri çok büyüktür. Bu bayramımızın en büyük özelliği ikram edilen kavurma, tatlı, çikolata ve şekerlerdir. Bayramlar beslenme düzenimizde değişiklilere neden olur. Bayram ziyaretleri nedeniyle öğün saatleri ve düzeni değişir.

01 Eylül 2017 Cuma 21:41
Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat!

ETİ SEBZE İLE PİŞİRİN

Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitamini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

SAĞLIK PROBLEMİ OLANLAR DİKKATLİ OLMALI

Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle mide bağırsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler. Kurban etlerinin saklanmasında ve pişirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Etleri büyük parçalar halinde saklamayın. Küçük parçalara ayırın, temiz buzdolabı poşetine sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( – 2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir. • Eti çözdürmek istediğinizde ise ilk olarak buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir. • Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemleri tercih edin, kızartmadan kaçının.

Etleri sebzelerle birlikte tüketin.

• Et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklemeyin kendi yağıyla pişirin.

• Kurban Bayramında özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı vb. sağlık problemi olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler.

Bayram ziyaretlerinde şekerlerden ve çikolatalardan uzak durmaya çalışın.

• Ağır hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin.

Bayram süresince;

• Mutlaka 3 öğün yemek yiyin.

• Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin.

• Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde 1 fincan kahveyi geçmeyin.

• Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun.

Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketin. • Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun. • Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin. • Günde 6–7 su bardağı ılık su tüketin.

Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın.

• Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edin.

• Etleri mutlaka az miktarda tahıllarla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen gösterin

. • Kalp sağlığınız ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösteriniz.

Kaynak:Hürriyet

 

Son Güncelleme: 01.09.2017 21:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.