İlkadım, Mehmet Akif ve Neyzen Tevfik'i unutmadı!

 İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi iş birliğinde devam eden “Gençler Değerleriyle Buluşuyor Projesi”nde gençlere, Mehmet Akif Ersoy ve Neyzen Tevfik anlatıldı.

26 Ocak 2018 Cuma 13:03
İlkadım, Mehmet Akif ve Neyzen Tevfik'i unutmadı!

Geçen yıl İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi iş birliğinde başlatılan “Gençler Değerleriyle Buluşuyor Projesi” ile tarihin önemli şahsiyetleri gençlere anlatılmaya devam ediliyor. Proje kapsamında farklı uçlarda dünya görüşüne sahip iki değerli ismin dostluğu ve bu dostluğun altında yatan tevazu gençlere anlatıldı. Yaşam tarzı olarak bir birine zıt iki sanatçının bir birlerine gösterdiği saygı ve hoşgörüyü konu alan “Dinle Neyden Bir Hisli Yürek" konferansı katılımcılar tarafından büyük bir ile takip edildi. Acem Tekkesi ve Sohbet Evinde gerçekleştirilen konferansa İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, İlkadım Kent konseyi Başkanı Bünyamin Kocaoğlu, eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, İlkadım Kent Konseyi Genel Sekreteri İbrahim Kurt, üniversite ve lise öğrencileriyle vatandaşlar katıldı.

“Akif ve Neyzen’in eserleri seslendirildi”
İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Musa Yüksel’in selamlama konuşmasının ardından Atatürk Kültür Merkezi Klasik Türk Sanat Müziği Korosu tarafından Neyzen Tevfik’ten 2 eser ve Mehmet Akif Ersoy şiirlerinden bestelenmiş 5 eser seslendirildi. Genç yaşlı tüm katılımcılar tarafından beğeniyle takip edilen dinleti uzun süre alkış aldı.

“Akif’i anlatmaya zaman yetmez”
Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aydın'ın yaptığı “Dinle Neyden Bir Hisli Yürek” konferansı konuşmacılarından Prof. Dr. Celal Tarakçı, uzun yıllardır devam eden araştırmalarında büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinin yanı sıra dünya yaşantısını da incelediğini söyleyerek, “Akif’i anlatmaya burada zamanımız yetmez. Vatanı ve ailesi arasında seçim yapması gerektiğinde bile hiç düşünmeden ‘vatan’ diyen Mehmet Akif Ersoy, bu dünya görüşü ile ortaya koyduğu büyük eserleriyle hala eşi benzeri görülmemiş bir sevgi ile anılmakta. İstiklal Marşı’nı yazmasının ardından bile ‘Allah bu milleti bir daha istiklal marşı yazmak zorunda bırakmasın’ diyecek mütevazılıkta olan milli şairimiz siz genç kardeşlerimize en güzel rol modellerden biridir” dedi. 

“Dostluk hoşgörüdür”
Ardından söz alan Prof. Dr. Şaban Sağlık, Neyzen Tevfik’i bilinmeyen ve yanlış bilinen yönleri ile anlatırken Mehmet Akif Ersoy ile olan dostluklarına de değindi. Sağlık, “Bu dostluğun öneminin karşılıklı hoşgörü ve saygı olduğunun altını çizmemiz gerekir. Dünya yaşantısı olarak bir birine zıt iki şahsiyetin böylesi iyi dost olabilmeleri bu gün bize örnek olmalıdır. Dostluğun özü hoşgörüdür, bunun da en güzel örneği Mehmet Akif Ersoy ve Neyzen Tevfik’in dostluklarıdır” diye konuştu. 
Neyzen Tevfik’in anıları ve günümüze kadar yansıyan mizah duygusundan da örnekler veren Prof. Dr. Şaban Sağlık, katılımcıları sık sık gülümseten anekdotları da paylaştı.

İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.