Kitap fuarında şeker hastalığı sunumu yapıldı

Amasya’nın Merzifon ilçesinde düzenlenen Merzifon Kitap Fuarı’nda “İnsülin Direnci” konulu bir sağlık sunumu gerçekleştirildi.

23 Mayıs 2025 Cuma 21:15
Kitap fuarında şeker hastalığı sunumu yapıldı

Amasya’nın Merzifon ilçesinde düzenlenen Merzifon Kitap Fuarı’nda “İnsülin Direnci” konulu bir sağlık sunumu gerçekleştirildi.

16-25 Mayıs tarihleri arasında organize edilen fuar kapsamında düzenlenen etkinlikte, merkezi Samsun’da bulunan Karadeniz Diyabet Derneği Kurucu Başkanı ve Dahiliye Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, “İnsülin direnci, şeker bağımlılığı ve şeker hastalığı” konularında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Dr. Dinççağ, insülin direncinin halk arasında genellikle “gizli şeker” olarak adlandırıldığını belirterek, “Diyabetin ortaya çıkmasından önceki dönemdir. Bu dönemde gerekli tedbirler alınmazsa, insülin direnci zamanla şeker hastalığına dönüşebilir. Genellikle kilolu, hareketsiz yaşam süren, düzensiz beslenen ve ailesinde diyabet öyküsü olan kişilerde daha sık görülmektedir” dedi.

Toplumda her 10 kişiden birinde diyabet görüldüğünü vurgulayan Dinççağ, gizli şekerin de en az diyabet kadar yaygın olduğunu kaydetti. Bu sürecin erken teşhis ve tedaviyle kontrol altına alınabileceğine işaret eden Dr. Dinççağ, “Sağlıklı beslenme, şekersiz diyet, düzenli egzersiz, sık hekim kontrolü ve kan tahlilleri çok önemli. Früktoz bazlı şeker tüketimi ise hem insülin direnci hem de obezitenin başlıca sebeplerindendir” diye konuştu.

Çocuklarda şeker tüketiminin mutlaka sınırlandırılması gerektiğini belirten Dinççağ, “Şeker boş kalori ve ciddi anlamda bağımlılık yapan bir maddedir. Bunun yerine çocuklara meyve, süt, ayran, leblebi gibi dost yiyecekler önerilmelidir. Özellikle yemeğin ardından uyku bastıran, sürekli tatlı ihtiyacı hisseden, hareketsiz yaşayan bireylerde insülin direnci açısından gerekli tetkikler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.