Samsun Atakum Muhtarlar Derneği Başkanı Topsakal: “Muhtar seçimlerinde adaylık usulü getirilmeli”

Samsun Atakum Muhtarlar Derneği Başkanı Zeki Topsakal, muhtarlık seçimlerinde adaylık usulünün getirilmesi gerektiğini söyledi.

19 Ekim 2017 Perşembe 12:37
Samsun Atakum Muhtarlar Derneği Başkanı Topsakal: “Muhtar seçimlerinde adaylık usulü getirilmeli”

Samsun’da 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşma yapan Atakum Muhtarlar Derneği Başkanı Zeki Topsakal, “19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan yasa ile bugünün Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Dolayısıyla bu 3. yılımızı kutluyoruz. Muhtar kelime anlamı itibariyle Türk toplumunun tarihsel ve geleneksel nitelikleriyle ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle ise söz sahibi, seçilmiş, eren ve ihtiyar anlamlarını taşımaktadır. Nasıl ki siyasi partilerimizin vazgeçilmez unsurlarıyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, muhtarlar da demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık 1829’dan günümüze 188 yıllık bir geleneğe sahiptir. Yerel sorunların ilgili kuruluşlar iletilmesinde köprü vazifesi olan muhtarlık, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Türkiye’de 50 bin 373 muhtar görev yapmaktadır. Bugün bakıldığında 93 yıllık köy kanunu ve 73 yıllık mahalle kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesesi görüyoruz. Bugün bizim için önem taşıyan günde bazı önerilerimizi de belirtmek isterim. Muhtarlık seçimlerinde adaylık usulü getirilmelidir. Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılmaları sağlanmalı ve komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı sağlanmalıdır” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.