Samsun'da Bafralı fındık üreticileri tapu istiyor

Samsun’un Bafra ilçesinde kırsal kesimde fındık üreten çiftçiler, orman vasfını yitirmiş arazilerinin 2B’ye dönüştürülerek tapularının verilmesini istiyor. 

25 Ağustos 2017 Cuma 22:20
Samsun'da Bafralı fındık üreticileri tapu istiyor

Bafra Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve odanın ziraat mühendisleri ile birlikte yüksek kesimlerde fındık üretimi yapan çiftçileri ziyaret ederek sorunlar hakkında bilgi aldı. Fındık üreticileri arazilerinin büyük bir kısmının hazine arazisi olduğu ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmadığından Toprak Mahsulleri Ofisine fındık veremediklerini, bu nedenle de tüccara daha düşük fiyattan vermek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Fındık üreticisi Yeşilköy Mahallesi Muhtarı Güngör Yurttaş, “Verimlerimiz iyi, fiyatlarımız düşük olduğundan çiftçi mağdur. Devletimizin buna bir el atması gerekiyor. Bu da nasıl olacak bilemiyoruz. 8,5 lira tüccarda gerçekten düşük. Herkesin tapusu yok. Kırsal kesimde çoğunun tapusu yok. Benim bile 60 dönüm fındıklığım var, 27 dönüm tapum var. Ofise verebileceğim fındık 2 ton, gerisini ne yapacağım? Mecburen tüccara vermek zorundayım. Tüccara verdiğin zaman da eziliyorsun. Çiftçinin durumu pek iyi değil” dedi. 
Dikencik Mahallesi Muhtarı Erol Andınç, “Bu sene ürünlerimiz çok güzel ancak tapulu arazilerimiz olmadığından vatandaşlarımız çok mağdur. Mağduriyetimizin giderilmesi için devletimizin bir an önce tapularımızı 2B’ye çevirmesi lazım. Halkımız bu konuda sıkıntılar yaşıyor” diye konuştu. 

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise, “Bafra’da fındık üreticilerinin birçoğu tapuları olmadığı için kayıt dışı fındık yapıyor. Yıllar önce dedeleri, babaları buralara yerleştiklerinde orman vasfını yitirmiş yerleri fındık tarlalarına çevirmişler. 40 yıldır bu arazilerde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile yapılacak arazi yok. Tamamen araziler orman üzerine kayıtlı ama araziye geldiğimizde en az 35-40 yıldır orman vasfını kaybetmiş. Tamamen fındık alanına dönüşmüş. Devletimiz bir an önce bu bölgelerdeki arazileri orman vasfından çıkartılarak 2B arazisine döndürmeli. Çiftçilere maliyetinin altında bir fiyat belirleyip bu araziler verilmeli ve herkes arazisine tapu almalı. Bu nedenle vatandaşın yüzde 80’i destek alamıyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.