Samsun'da kırsal mahallelerde eşekle tarım revaçta

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bazı kırsal mahallelerde eşeklerin tarımda kullanımı arttı.

03 Ekim 2017 Salı 09:56
Samsun'da kırsal mahallelerde eşekle tarım revaçta

Samsun’un Vezirköprü İlçeysine bağlı 40 kilometre uzaklıktaki Alanşeyhi Mahallesi’nde eşekler, birçok tarım işinin yanı sıra patates sökümünde de kullanılıyor. Yöre sakinleri, eşeklerin en ekonomik yöntem olduğu için tarımda onları tercih ettiklerini söyledi. 
Alanşeyhi Mahallesi sakinlerinden 44 yaşındaki Ahmet Tuzcu, öküz gücünden artık yararlanılmadığını ve tarihe karıştığını, traktörün giremediği ufak yamaç ve dar arazilerde eşeklerin daha başarılı olduğunu, günümüzde gücünden her alanda yararlanılan en verimli hayvanın eşekler olduğunu söyledi.

Tuzcu, “Eşeklerle yük taşıyoruz, odun taşıyoruz, her türlü arazi şartlarında yararlanıyoruz. Mazot istemezler. Çok ekonomikler. Arpasını, samanını, suyunu ver yeter. Her işinizde yardımcı olur. Eşeklerin kullanıldığı tarım işlerinde maliyet düşüyor. Bugün de eşekleri koşarak sabanla patates söküyoruz. Çapa ile sökmekten daha kolay” diyerek eşeklerin ekonomideki maliyeti düşürdüğüne dikkat çekti. Eşeklerin neslinin tükenmekte olduğu bu dönemde herkesin yeniden eşek beslemeye yöneldiğini belirten Ahmet Tuzcu, eşeklerin değer kazandığını, beslenmesinin daha kolay olduğunu vurguladı. Eşeklerin masrafsız olduğunu da dile getiren Tuzcu, kırsal kesimde tarımda eşek devrinin başladığını kaydetti. 

Son Güncelleme: 03.10.2017 10:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.