Samsun'da kışlık sebze üreticileri pazar sorunu yaşıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde kışlık sebze üreticileri ürünlerinin para etmediğini, pazar sorunu yaşadıklarını söyledi. 

20 Aralık 2017 Çarşamba 16:06
Samsun'da kışlık sebze üreticileri pazar sorunu yaşıyor

Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetim kurulu üyeleri üreticilerin sorunlarını dinledi. Bafra Haline ürünlerini getiren üreticiler maliyetlerin yüksek olduğunu, buna karşılık ürünlerine alıcı bulamadıklarını, yetkililerden pazar bulmaları konusunda yardım istediklerini anlattı. 
Ada Mahallesi'nden beyaz lahana getiren üretici Turan Sezer, “Çiftçilik yapıyoruz, mal üretiyoruz ama satamıyoruz. Benim lahanam var, 15 kuruş veriyorlar. Maliyetlerimiz çok yüksek. İsteğimiz bizim malımızın pazarlanması. Malımızın ihraç edilmesini istiyoruz” dedi.

Pırasa üreticisi Mehmet Demir, “Dikmesi, çabası bugün buraya getirmesi kilosu 50 kuruş. Bunun bırakın kârını yaktığımız mazot parası bile çıkmıyor” şeklinde konuştu.
Ispanak üreticisi Sami Güngör, “Fiyatların iyileşmesini istiyoruz. Bafra’ya alıcının gelmesini bekliyoruz. Gece 02.00’den beri bekliyorum, hiç bir şey yok. Bir traktör ıspanağın toplama maliyeti 300 lira. Bir römork ıspanak 650 kilo. Kantar fişi bizde, verdiğimiz parayı da alamıyoruz. Bir kişinin yevmiyesi 75 lira, 4 kişi topladı” açıklamasını yaptı. 

Bafra Sebze Halinin küçük olmasından yakınan üreticiler en az 15 tane üreticinin traktörlerini içeri sığmadığı için dışarıda bırakmalarından dolayı ceza yediğini ifade ederek, getirilen ürünün cezaları karşılamadığına dikkat çekti. 
Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ceza konusunda Bafra Kaymakamı ile görüşeceğiz, Belediye Başkanı ile görüşeceğiz, emniyet ve jandarmayla da görüşeceğiz. Hal konusunda Bafra kabuğuna sığmıyor. Bu hal yetersiz. 2018 yılında bu halin yapılacağına inanıyorum. Çünkü Büyükşehir Belediyemizden verilmiş bir söz var. Bu hal Bafra'yı kaldırmıyor. Bafra Türkiye’de ilk 5’in içinde büyük ovaya sahip. Çeltik olsun, yazlık ve kışlık sebzeleri olsun, tarımın her yönüyle büyük bir ovaya sahip. Bütün tarımda verilen desteğin kışlık ve yazlık sebzede de verilmesini istiyoruz. Bafra Ovası, ülkede yetiştirilen yazlık ve kışlık sebzenin yüzde 20’sini üretiyor. Bu sıkıntıların önlenmesi için borsanın olması şart. Borsa olsa herkes kalitesine göre malını satar. Burada 50 kuruşa alınan bir mal Ankara, İstanbul’da 10-15 katına satılıyor. Bunun sebebi borsanın olmaması. Eğer bu borsa burada olursa bu fiyatlar burada düşmez, Ankara’da İstanbul’da da yükselmez.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.