Samsun'da kurbanlık hayvanlara rağbet yok

Samsun’un Bafra ilçesinde pazara kurbanlık getiren besiciler alıcı olmaması ve yer paralarının yüksek fiyatlarda olmasından dolayı mağdur olduklarını söylediler. 

28 Ağustos 2017 Pazartesi 17:45
Samsun'da kurbanlık hayvanlara rağbet yok

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosyuner ve yönetim kurulu üyeleri yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla Bafra Belediyesi Hayvan Pazarında incelemelerde bulundu. Pazarın kapalı bölümünde yer kiralayan büyükbaş hayvan satıcıları bin lira ila bin 200 lira arasında, küçükbaş hayvan satıcıları ise 500 lira ile 600 lira arasında yer parası verdiklerini söyleyerek fiyatların yüksek olduğunu ifade ettiler.

Kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık getiren besiciler oda başkanı ve yönetim kurulu üyelerine alıcıların rağbet etmemesi ve yer fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söylediler. Pazarda alıcı olmasından dertli olan büyükbaş hayvan satıcıları, “Mallarımız çok güzel alıcı yok. Burada bin lira, bin 200 lira civarında kira veriyoruz. 3-4 tane yer kiraladık. Kira fiyatları çok yüksek. Hayvan sayısına baktığınız zaman çok da hayvan yok fakat alıcı olarak talep hiç yok. Bakıyorsun kimse yok, koskoca hayvan pazarı alıcı yok. Fiyat olarak 15 bin lira istiyoruz ama gelip ‘biz bunu 12-13’e alalım’ diye fiyat veren yok” dediler.

Alaçam’dan gelen küçükbaş hayvan besici Arif Yıldız, “Yere 600 lira para veriyoruz. Bin lira getirmeye verdim. Burada aşağı yukarı 200-250 lira masrafımız oluyor. Satışlardan da hiç memnun değiliz. Buraya 30 küçükbaş hayvan getirdim, sattığın 10 tane. 20 tanesi daha duruyor” diye konuştu. 

Küçükbaş hayvan satıcısı Dursun Ocak, “Satışlar iyi değil. İyi olacak dedik ama değil. Bin 300 liralık tokluyu 800 liraya 900 liraya almaya bakıyorlar. Gecen sene bin liraya sattığımız hayvanı bu sene 900 liraya almaya bakıyorlar. Geçen seneye göre yem girdileri olsun yer olsun pahalı. Geçen sene yer 500 liraydı bu sene 600 lira” şeklinde konuştu. 

Besici Evrenuşağı Mahallesi’nden İsmail Can, “İstanbul’u bırakıp memleketime yerleştim. Hayvancılık yapmak niyetindeyim. Normalde bu pazara girmek 5 lira iken bugün bir hayvan 40 lira. Müşteriler pahalı diyor ama insanlar gece-gündüz burada yatıyor. Zor şartlarda zor koşullarda kazanılıyor. 1 çuval yem 55 lira. Bunları hesaplayıp biraz yardımcı olurlarsa seviniriz. Zaten talep yok” ifadelerini kullandı.

“Pazarın yüzde 80’i satılmamış”
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise şunları söyledi: 
“Hayvan pazarının çok sakin ve sönük geçtiğini gördük. Büyükbaş hayvanları satanların bazıları memnun bazıları ise memnun değil. Memnun olmayanların sebebi ise kurban sonuna vadeli almış, yüksek fiyata almış. Bugün pazara gelince köylerde 20-21 bin liraya canlı hayvan satıyor. Bunun kilosu da 40-45 liraya geliyor. Maalesef bugün pazarda gördüğümüz 20 lirayı bırak 17-18 liraya hatta 16 liraya fiyatları düşüyor. Burada kurbana 3 gün kaldı. 3 gün içinde pazarın yüzde 80’i satılmamış. Devletimizin dışarıdan mal ithal etmesini bırakıp iç piyasada ki hayvanın tüketilmesine bakması lazım.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.