Samsun'da organik pazarda kadınlar yönetime el koydu

Samsun’un Bafra ilçesinde doğal ürünlerin satıldığı organik pazarda kadınlar yönetime el koydu. 

28 Ağustos 2017 Pazartesi 10:12
Samsun'da organik pazarda kadınlar yönetime el koydu

“Biz üretiyoruz, biz yöneteceğiz” diyen kadınlar yönetimi erkeklerden devraldı. 109 üyeden 22’si kadın olan Sürmeli Köyü Derneği (SÜRDER) 2. Olağan Kongresi'nde yeni yönetim kurulu kadınlardan oluştu. İlçeye 10 kilometre mesafedeki 1924 yılında Yunanistan’ın Kavala bölgesinden gelen Olucak köyü mübadilleri tarafından kurulan Sürmeli Mahallesi’nde, Sürmeli Köyü Derneği yönetimi artık kadınların elinde.

Sürmeli Mahallesi Okulunda yapılan kongreye Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu (KARDEF) Başkanı Kemalettin Altınsoy, Sürmeli Mahallesi Muhtarı Cengiz Tan, dernek yöneticileri ve üyeleri katıldı. Kongre öncesi çalışmalar hakkında bilgi veren SÜRDER Başkanı Süleyman Özata, “Vizyonumuz Sürmeli Mahallesi ve havzasında doğaya saygılı olarak tarımsal ve hayvansal ürün üretip pazara sunmak. Köyümüzde bulunan evleri korumak, restore edip tarihe mal etmek ve ev pansiyonculuğuna geçmek, imece kültürü yaşatmak ve mutfağımızdan çıkan lezzetli ürünlerimizi misafirlerimize sunmak” dedi. 

KARDEF Başkanı Kemalettin Altınsoy’un divan başkanlığını yaptığı kongreye mevcut Başkan Süleyman Özata’nın aday olmadığı seçime tek liste halinde giren kadın üyelerden Emine Tan, Züleyha Tan, Pelin Güngör, Aşure Yılmaz ve Sabber Yılmaz oy çokluğu ile yönetim kuruluna seçildi.

“Üreteceğiz, satacağız, inşallah başarılı olacağız"
Sürmeli Köyü Derneği Başkanlığına seçilen Emine Tan, “Üreteceğiz, satacağız, inşallah başarılı olacağız. Bayan olarak dileğimiz başarılı olmak, yükselmek, yükseltmek, başka bir şey itemiyoruz. Erkeklerin yapamadığını biz yapacağız. Şu anda pazarda işler iyi gidiyor. Müşterilerimiz boş gitmiyor, üretilen satılıyor. Her şey çok güzel gidiyor. İnşallah daha iyi olacak” diye konuştu.
2010 yılında Sürmeli Köyü Organik Pazar çalışmalarını yürüten emekli öğretmen Kazım Tuncay ise “Ben inanıyorum ki bu süreçte olduğu gibi bundan sonra da pazar yerinde gösterdikleri performansı bayan arkadaşlar derneğin yönetiminde ve ileriye atacağı adımlarda da çok daha olumlu açılım gösterecekler. Sanıyorum bayan hareketini Samsun’da örnek hareket haline getirecekler. Kısacası bizim önümüzü açacaklar. Kendilerini şimdiden kutluyorum. Biz hep onların yanlarında varız. Biz yolun önünü açacağız onlar bu yoldan devam edecekler. Artık Sürmeli'yi organik tarım ve ekoturizmle anacağımız günler çok yakın” şeklinde konuştu.

Tarihi bir seçim yaptıklarını ifade eden eski Başkan Süleyman Özata, “Sürmeli Köyü Derneği olarak ikinci yönetim kurulu değişikliğimizde tüm yönetimi, tüm denetimi, tüm disiplini köyümüzde üretici olan analarımıza, bacılarımıza teslim ettik. Bu önümüzü ne kadar açacak bilemiyorum ama ben inanıyorum ki üretenlerde, pazarlayanlar da bunlar olduğu için daha hırslı çalışacaklar ve bilinçli bir şekilde bu yönetimi devam ettirecekler. Biz de diyoruz ki yanınızdayız. Sürmeli Köyü Organik Derneği olarak önümüz açık. Bu önümüzü açmak için 21 tane bayana bunu teslim etmiş olduk. Onlara başarılar dilerim, desteklerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 28.08.2017 10:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.