Samsun'da ormanları gençleştirme çalışmaları devam ediyor

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü Akçay Orman İşletme Şefliği tarafından ormanları gençleştirme çalışmalarının devam ettiği bildirildi. 

06 Eylül 2017 Çarşamba 09:16
Samsun'da ormanları gençleştirme çalışmaları devam ediyor

Akçay Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanlarında 33 hektar alanda karaçam ormanında yaşlanmış çap ve boy artımı yavaşlamış alanlarda gençleştirme çalışmalarının başladığı, yapılan çalışmalar neticesinde 2 bin 18 yılının ilkbahar aylarında ilk fidanların yeşereceği belirtildi. Ayrıca Gölköy Orman İşletme Şefliği tarafından da 35 hektar alanda kayın ağaçlarında gençleştirme çalışmalarının yapıldığı, gelecek nesillere kaliteli ağaçların tohumlarının fidan olmasının hedeflendiği ve şeflerin nezaretinde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği belirtildi. 

Orman köylüsüne istihdam
Çalışmalar hakkında bilgi veren Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Akçay Orman İşletme Şefi Hasan Açık amaçlarının tohumluk sağlam ağaçların genetiğinin fidanlara aktarılarak, gençleştirerek orman varlığının sürdürülmesi olduğunu belirtti. Ağaç ve orman neslinin korunması ve sürdürülmesinin yanı sıra yapılan çalışmaların orman köylüsüne önemli ekonomik getirisi olduğunu kaydeden Açık, "Ormanlarda kalması gereken genetiği sağlam ağaçlar uzman şefler ve elemanlar tarafından işaretleniyor. İşaretlenen ağaçlar kesinlikle kesilmiyor. Kesilmesi gereken diğer ağaçlar damgalanıp orman köylüleri istihdam edilerek kesiliyor. Kesilen ağaçlar lif yonga olarak ihale ile satılıyor. Ayrıca köylüye yakacak ve ihtiyaç olarak veriliyor. Orman temizlendikten sonra toprak işleniyor. İşlenmiş toprağa düşen tohumlar fidan olarak ormana geri dönüyor. İğne kadar dal israf edilmeyerek ormanlar gençleştiriliyor" diyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 
Yapılan çalışmalar sonunda ihaleyle piyasaya arz edilen ürünlerin ilçe ekonomisine ciddi katkı sağladığına vurgu yapıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.