Samsun'da Türkiye'nin en yaşlı muhtarının mahallesinde 4 kişi yaşıyor

Türkiye'nin en yaşlı muhtarının bulunduğu Samsun'un Havza ilçesine bağlı Kıroğlu Mahallesi'nde kışın 4, yazın ise 16 kişi yaşıyor.

02 Ekim 2017 Pazartesi 10:20
Samsun'da Türkiye'nin en yaşlı muhtarının mahallesinde 4 kişi yaşıyor

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun verilerine göre, 84 yaşında Türkiye'nin en yaşlı muhtarı olan Mahmut Demiral'ın mahallesinde 4 kişi yaşıyor. Toplam 12 hane olan mahallede kışın iki hanenin bacası tütüyor. Nüfusunun çoğu şehir dışında olan mahalle, yaz tatillerinde az da olsa şenleniyor. Mahallede sürekli yaşayan ve bir elin parmaklarını geçmeyen mahalle sakinleri yalnızlıktan şikayetçi. Mahalleye yolu düşen insanları güler yüz ve tatlı sohbetleriyle karşılayan vatandaşlar, insanlara hasret yaşıyor. Köyde yaşamanın nimetlerinden faydalanan mahalle sakinleri, doğal beslenerek hiç hasta olmadıklarını belirtiyorlar. 12 yıldır muhtarlık görevini yürüten Türkiye'nin en yaşlı muhtarı, bu dönemden sonra muhtarlığı bırakacağını, yeniden aday olmayacağını belirtti.

"Maalesef komşumuz yok"
Kıroğlu Mahallesi'nin eskiden 17-18 hane olduğunu belirten Muhtar Mahmut Demiral, "Kimi Ankara'ya kimi İstanbul'a gitti derken şimdi kışın iki hane kalıyoruz. Yazın 10-12 haneye çıkıyoruz. Ama kışın maalesef iki hane kalıyoruz. 15-16 oyumuz var burada. Önce komşu derler ya maalesef komşumuz yok. Kışın Ethem diye bir komşumuz var annesiyle birlikte kalıyor. Bir de hanımla biz kalıyoruz. Kışın iki biz iki onlar 4 kişi kalıyoruz köyde. Diğerleri yazdan yaza geliyor. 12 yıldır muhtarlık yapıyorum. Muhtarlıkta üçüncü dönemim. Köye muhtar olduğum zaman köy pek bakımlı değildi. Köye birçok hizmet yaptık. Fakat köy kalabalık olmadığı için fazla hizmet alamıyoruz. Yetkililerden bu konuda biraz daha duyarlılık bekliyoruz. Muhtarlıkta bu son dönemim, artık bırakacağım. Köyde kadrolu imamımız var ama cemaat olmadığı için müftülük hocamıza ek görev verdi. Ezanımız merkezi sistemle okunuyor. Cemaatimiz olduğu zaman hocamızı arıyoruz sağ olsun hemen geliyor. Ama cemaatimiz olmadığı zaman hoca ne yapsın ben ne yapayım" dedi.

Sadece yazlara mahalleye geldiğini belirten mahalle sakinlerinden Necati Aytekin, "Ankara'da yaşıyorum. Sadece yazları geliyorum. Köyler eskisi gibi kalabalık değil. Bizim köyümüzden de herkes göç etti. Fakat emekli olan arkadaşlarımız dönmek istiyor. Şimdi köyler eskisi gibi değil. Ulaşımı falan daha rahat" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 02.10.2017 10:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.