Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Doğan: “İthal et kararı üreticiyi zor durumda bıraktı”

Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, ithalat et kararının Türkiye’de hayvan yetiştiricilerini zor durumda bıraktığını söyledi.

26 Ekim 2017 Perşembe 14:56
Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Doğan: “İthal et kararı üreticiyi zor durumda bıraktı”

Bafra hayvan pazarında et ithalatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, “Kasaplık karkas et ve kemiksiz et ithalat projesi yanlış bir projedir. Biz üreticiler yem girdileri ve maliyetleri yüksek olmasına rağmen bizim işimiz deyip inadına üretmeye, bu işin sıkıntısını omuzlamaya görev edinmişiz. Devletimizin şu an yaptığı et ithalatı ile kafamız karışık. Devlet üreticisiyle rekabet etmemeli. Mazot, yem, ot, saman hammaddelerimiz pahalı. Bakanlık ve yetkililer dışarıdan et getirip marketlerde satacağına, benzin istasyonu açıp ucuz mazot versinler. Yem fabrikaları kurup, yem bayileri açarak ucuz yem satsınlar. Devlet ticaret yapacaksa eti getirenler samanı, yemi, mazotu da getirsin, herkes rahatlasın. Türkiye’nin üreticisi yok olduktan sonra tamamen dışarıya bağımlı, dışarıdan et ithal eden konuma geliriz. Türkiye’de üreticinin yüzde 95’i küçük ölçekli üreticidir. Bu insanlar üretimden çekilirse tarım ve hayvancılığın intiharı demektir” dedi. 
“Biz üreticiler diyoruz ki tarım ve hayvancılığın üzerinde büyük bir operasyon var” ifadesini kullanan Doğan, şunları söyledi: 

“Tarım ve hayvancılıkta üretime üreticinin kendisiyle yön verilmeli, bir kısım rantçı, sanayici ve ithalat lobisiyle yön verilmemelidir. Biz sivil toplum örgütleri olarak et ithalatına karşıyız. Biz bir tarım ülkesiyiz. Kendi üreticimizi, kendi yetiştiricimizi destekleyerek daha fazla üretmesine katkı sağlayarak bu işi çözeceğimize inanıyoruz. Bugün alınan ithal et kararı, özellikle karkas et ithalat kararı Türkiye’de hayvan yetiştiricisini, üreticisini çok zor durumda bırakmıştır. Üretimdeki pahalılığın farkına varmak gerekir.”
Hayvan pazarına gelenler de kırmızı et ithalatından ve yemlerin pahalı olmasından yakınarak, “Dişi danalara destekleme verilmezse bu işler düzelmez. Köylü de feryat ediyor, biz de feryat ediyoruz” görüşlerini dile getirdi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.