Türkiye enerjisini kötü kullanıyor

Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, elektrik kayıp kaçakları, enerji yoğunluğu ve kişi başına düşen enerji üretimi gibi kriterlere bakıldığında Türkiye’nin, yenilenebilir kaynaklarını yeterince kullanamayan, ürettiği enerjiyi de kötü kullanan bir ülke olduğunu söyledi.

12 Ocak 2018 Cuma 10:30
Türkiye enerjisini kötü kullanıyor

Haber Linki – Enerji Tasarrufu Haftası dünyada her yıl Ocak aylarının ikinci haftası, Türkiye’de ise bu yıl 11-18 Ocak tarihleri arasında kutlanıyor. Türkiye’nin dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirten EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, “Ülkemiz petrolde yüzde 90, doğalgazda yüzde 98 olmak üzere birincil enerji kaynakları bazında 2017 yılı rakamlarına göre toplamda yüzde 76 oranında dışa bağımlı bir ülkedir. Elektrik enerjisi üretimi bakımından 2017 yılı ithal kaynak kullanım oranı yüzde 57 düzeyinde gerçekleşmiş bulunmaktadır. Dış Ticaret açığımızın halen çok önemli bir kısmı yani 2017 yılı, yaklaşık 36 milyar dolar fosil yakıt ithalatından kaynaklanmaktadır. Enerji verimliliği politikaları; bir taraftan ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma ile doğrudan ilişkili olması, diğer taraftan çevrenin korunması ve toplam sera gazı salımlarının azaltılmasında oynadığı kilit rol nedeniyle tüm sektörleri yatay kesen ve herkesin sorumlu olduğu bir konudur” dedi.

TÜRKİYE ENERJİSİNİ KÖTÜ KULLANAN BİR ÜLKEDİR

Türkiye’nin enerjisini iyi kullanamadığını da belirten Özdağ, “Elektrik kayıp kaçakları, enerji yoğunlu ve kişi başına düşen enerji üretimi gibi kriterlere bakıldığında açıkça belirtmek gerekir ki Türkiye, yenilebilir kaynaklarını yeterince kullanmayan, ürettiği enerjiyi de kötü kullanan bir ülkedir. Bu yüzden de enerji verimliliği/tasarrufu potansiyeli çok yüksektir. Ancak AK Parti hükümetlerince son 15 yılda enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda yasa, yönetmelik, eylem planı, strateji belgesi gibi pek çok belge yayınlamış, hedefler konulmuş ancak bunların hiç biri bırakın gerçekleştirilmeyi, yanına bile yaklaşılamamıştır. Çünkü hazırlanan belgeler, halkın, sanayimizin ihtiyacını karşılamaktan uzak, ilgili meslek odalarının ve akademik çevrelerin ortak aklıyla hazırlanmamış, kamusal bakış açısından yoksun, belli şirket çıkarlarına odaklanmış belgeler olarak değer kazanamamışlarıdır” diye konuştu.

Son Güncelleme: 12.01.2018 10:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.