Karadeniz'de ‘Ricania Simulans’ tehlikesi

Rize’de 10 yıldır tarım arazilerinde özellikle yaz aylarında görülen ve ‘vampir kelebek’ olarak adlandırılan ‘Ricania Simulans’ ile mücadelede istenilen nihai hedefe bir türlü varılamadığı belirtildi. 

12 Ekim 2017 Perşembe 09:12
Karadeniz'de ‘Ricania Simulans’ tehlikesi

Kelebeğe benzediği ve yumuşak bitkilere yapışıp öz sularını emerek beslendiği için halk arasında “vampir kelebek” olarak adlandırılan böcek, son yıllarda hızla çoğaldı. Zararlı kelebek türü böcek, bölgedeki tarım ürünlerini tehdit etmeye başlayınca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü önderliğinde Rize Tarım İl Müdürlüğü, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarıyla bu yaz ortak bir biyoteknik çalışma yürütüldü. Çalışma sonrasında biyoteknik mücadeleye karar verilerek sarı renkli yapışkan tuzaklar hazırlandı. Hazırlanan yapışkanlı tuzaklar her hafta incelenerek tuzaklardaki zararlı böceklerin sayımı yapıldı. Saha çalışmaları sonucunda kırmızı karınca bulunup doğaya bırakılması ve göçmen kuş yuvası yapılarak böcekle mücadele edilebileceği yönünde rapor hazırlanırken, bu uygulamanın zor olacağı göz önüne alınarak bu mücadeleden de vazgeçildi. 

“Artık bu böcekten kurtulmak istiyoruz”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ‘Ricania Simulans’ adlı böcek türünün yaz aylarında yeşile karşı aşırı duyarlılık gösterdiğini ve bölgede bulunan her türlü bitki örtüsüne zarar verdiğini söyledi. Kelebek türü böceğin yaz aylarında hızlı bir şekilde yayılma gösterdiğini ancak sonbaharla birlikte ortadan kaybolduğunu belirten Paliç “Bu böcek yöredeki tüm yeşil dokuya zarar veriyor. Suyunu emdiği tüm yeşili kurutuyor. Bununla ilgili çeşitli deneyler yaptık. Yeşil dokuya karşı duyarlı olduklarını Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları tespit etti. Yazın bu denli zararlı olan bu böcek türü şimdilerde ise tamamen yok oldu. Bu kelebek türü sonbaharda yok oluyor ama yok olmadan önce larvalarını bırakıyor. Böylece bir sonraki yıl yeniden ürüyor. Mayıs ayında tekrardan yeşil doku için geri döneceklerini tahmin ediyoruz. Bu böcek türüne karşı çalışmaları devam ediyor ancak kesin nihai bir sonuca varılamadığını da görüyoruz. Artık bu böcekten kurtulmak istiyoruz” dedi. 

“Vatandaşlarımız popülasyonu daha da azaltmak için bahçe kenarlarındaki kurumuş bakımsız bitki artıklarını temizlesinler”
Ziraİ mücadele uzmanları, ‘Ricania Simulans’ın Ağustos ayının ortalarında yumurta bıraktığını, yumurtalarını da kurumakta olan bitkilere bıraktığına vurgu yaparak “Fasülye, salatalık ve kivi gibi bitkilerde taze sürgünleri tercih ettiği ve bitki öz suyu ile beslendiği için bahçelerde yazları zararlı olabiliyor. Kurumakta olan bitkiler hasat edildiği için aslında aynı zamanda popülasyon azaltılmış oluyor. Vatandaşlarımızın bu popülasyonu daha da azaltmak için bahçe kenarlarındaki kurumuş bakımsız bitki artıklarını temizlemeleri gerekiyor. Çünkü kuru bitkilere bırakılan yumurtalar kış dönemini bu kuru bitkilerde geçiriyor ve baharla birlikte tekrar görülmeye başlıyor” diyerek bahçelerdeki kurumuş bakımsız bitki artıklarını temizlenmesini önerdiler. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.