TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kuruluyor

TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kuruluyor

Haberlinki
Haberlinki
15 Şubat 2019 Cuma 09:18
TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kuruluyor

Türkiye’nin 2023 yılı dış ticaret hedeflerine katkı vermek amacıyla, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) koordinasyonunda ve TR83 Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odaları desteği ile uygulanacak olan “TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret İstihbarat Merkezi” kurulumu projesi çalışmalarına başlandı. 


Proje kapsamda 12 Şubat’ta Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde, Bölge TSO ve Bafra İş ve İhracatı Geliştirme Merkezi (BİGEM) yetkilileri ile OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen ve Yatırım Destek Ofisi temsilcilerinin katılımıyla TR83 Bölgesi Rekabetçilik ve Dış Ticaret İstihbarat Merkezi Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. TR83 Bölgesi Dış Ticaret ve Rekabet İstihbarat Merkezi Projesi, Türkiye’nin 2023 dış ticaret hedeflerine katkı vermeyi amaçlamakta olup, TR83 Bölgesi’nde yer alan KOBİ’lerin uluslararası pazarlardan pay alabilmeleri için rekabet güçlerinin artırılması ve dışa açılmalarının desteklenmesi konusunda önemli bir rol üstlenecek. 

Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedeflenmekte 
2023 Türkiye Dış Ticaret Stratejisi’nin vizyonu, “2023 yılında 500 Milyar USD ihracata ulaşarak, Türkiye’nin dünya ticaretinden lider ülkeler arasında yer almasının sağlanması” olarak belirlenmiş olup 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı ile 2023 yılında Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın yüzde 1,5’e yükselmesi ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedeflenmekte. Dış ticaret Türkiye’de milli gelirin artması, üretim ve ticaret hacminin gelişmesi, iç piyasada ekonomik dinamizmin oluşturulması, üretimde teknoloji kullanımının artırılması, yenilikçi yaklaşımının yaygınlık kazanması, makro iktisadi istikrar ve fiyat istikrarının sağlanması, istihdam olanaklarının çeşitlendirilmesi özetle, ekonomik kalkınma için oynadığı rol yönü ile büyük öneme sahip. Dış ticaret istihbaratı ya da rekabet istihbaratı, hiper (her an hissedilen, boğucu) rekabet ortamında, dış ticaret istihbarat kanalları kullanılarak ürün ve hizmetler için en uygun pazarların tespit edilmesi, pazardaki rekabet koşullarının analiz edilebilmesi (mevzuat, uluslararası ihlaller dahil), pazardaki rakip firmalar ve müşteriler hakkında bilgi toplama, potansiyel müşterilerle temas ve ticari işlemleri takibe geçme kanallarının oluşturulması (fuar olanakları, heyet ziyaretleri vb.) ve pazarlama sürecindeki bilginin yönetilmesi gibi faaliyetlerini kapsamakta. 

Çok sayıda potansiyel müşteri bilgisine ulaşılabilecek 
Dış ticaret istihbaratı, firmaların ihracatta geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak, yeni ve bilimsel metotlar ile doğru zamanda doğru yerde olmalarını sağlamakta. Kullanılan yöntemler ile bir ürün için büyüyen pazarların tespitinden, o pazardaki müşteri olabilecek firmaların iletişim bilgilerine kadar öğrenilebilir. Bu şekilde çok sayıda potansiyel müşteri bilgisine ulaşılabilecek. Potansiyel müşteri adayları, mevcut ürün için hali hazırda büyüyen pazarlarda yer alan firmalar olacak. Bu nedenle doğru zamanda doğru ülkeye operasyon düzenlenebilecek. Bu şekilde karlılık ve satış ihtimali de kuvvetlenecek. Firmalar ihracat yaparak, makroekonomik krizlere karşı direnç kazanacak. İş süreçleri kolaylaşacak. Üretim kapasitesinin tam kullanılması sağlanacak ve birim maliyetler düşürülecek. İç pazara bağımlı olan firmaların bağımlılığını azaltacak ve tüm pazarlarda rekabet edebilirliği arttıracak, dolayısıyla da riski dağıtacak. Gelişme yönlü iş motivasyonunu artıracak. Daha çok kişiye iş olanağı oluşacak. Mevsimsel satışlardaki dalgalanmaları dengeleyecek. Yenilikçilik kapasitesinin sürekli artmasına imkan oluşturacak ve marka görünürlüğünü artıracak. Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği yukarıdaki hedeflere ulaşabilmesi için üreticilerin dış ticaret istihbaratlarının geliştirilmesi, bu bağlamda kurum ve kuruluşların uzman kadro ve altyapıları ile tam destek sağlaması gerekmekte. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.